Goede voeding is belangrijk. Dat geldt zeker ook voor mensen die worden behandeld tegen kanker. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat tran-svacceenzuur (TVA) in melk gunstig is bij verschillende soorten kanker.
Onderzoek: trans-vacceenzuur TVA in melk gunstig bij kanker
Gezonde voeding verkleint kans op kanker
Door gezond én gevarieerd te eten kan de kans op sommige vormen van kanker verkleind worden. Maar het is nog lang niet helemaal duidelijk welke stoffen uit voeding een rol spelen en wat ze precies doen. Er zijn veel vormen van kanker en de invloed van voedsel hierop is erg ingewikkeld, stelt het Voedingscentrum. Op hun voorlichtingspagina over voeding en kanker, raadt het Voedingscentrum twee tot drie porties melk(producten) per dag aan.
Trans-vacceenzuur in melk helpt tegen tumoren
Naast goede voedingsstoffen als calcium zit in melk een stofje dat gunstig is bij verschillende soorten kanker. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature. Het gaat om trans-vacceenzuur (TVA), een vetzuur dat voorkomt in het vlees en de zuivelproducten van grazende herkauwers zoals koeien en schapen. Dit vetzuur bevordert het vermogen van onze immuuncellen om tumoren te bestrijden.
Significante vermindering van de tumorgroei
Het onderzoeksteam voerde een reeks experimenten uit met muizen, die lijden aan huidkanker of darmkanker. De uitkomst was opvallend: bij muizen die een TVA-verrijkt dieet kregen, was er sprake van een significante vermindering van de tumorgroei, vergeleken met muizen die dat niet kregen. Trans-vacceenzuur bevordert specifiek de antitumor-activiteit van de T-cellen. T-cellen zijn witte bloedcellen die cruciaal zijn voor het doden van kankercellen.
Voedingssupplement voor kankerpatiënten?
Het onderzoek biedt nog meer interessante uitkomsten. Zo blijkt dat mensen met lymfoomkanker die hogere TVA-waarden in hun bloed hebben, doorgaans beter reageren op immuuntherapie. Bij immuuntherapie krijgen patiënten middelen die ervoor zorgen dat hun afweersysteem de kankercellen gaat vernietigen. De onderzoekers zien veel potentie om TVA in te zetten als voedingssupplement, ter aanvulling op klinische behandelingen voor kanker.
Geen overmatige hoeveelheid rundvlees of zuivel
Tot slot benadrukken de onderzoekers dat mensen niet ineens overmatige hoeveelheden vlees of zuivel moeten gaan consumeren om het vetzuur TVA binnen te krijgen. Dat is zeker niet de bedoeling. Een hoge inname van rood vlees wordt namelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op bijvoorbeeld borst-, darm- en endeldarmkanker. En wat zuivel betreft kun je je het beste aan de richtlijnen van het Voedingscentrum houden.