Onderzoek: melk vermindert mogelijk het risico op galstenen

Melk drinken vermindert mogelijk het risico op Galstenen. Dat concluderen Chinese wetenschappers na onderzoek. De onderzoekers zijn van mening dat de bevindingen uit de studie aanleiding geven voor verder onderzoek naar de preventie van galstenen via voeding.

galstenen melk

Wat zijn galstenen?

Galstenen (ook bekend onder de medische naam cholelithiasis) zijn stenen of klontjes die zich ontwikkelen in de galblaas of galwegen. Het is een van de meest voorkomende spijsverteringsziektes. Bij vrouwen lijken galstenen vaker voor te komen dan bij mannen. Vrouwelijke hormonen spelen hierbij waarschijnlijk een rol. Galstenen ontstaan ook vaker tijdens de zwangerschap. Overgewicht, erfelijke factoren en snel afvallen maken de kans op galstenen eveneens groter.

Galstenen voorkomen: melk blijkt effectieve methode

Tot nu toe is nooit wetenschappelijk aangetoond dat een dieet effect heeft op het wel of niet krijgen van galstenen. Maar recent voerde een team van onderzoekers uit China een wetenschappelijke studie uit naar de relatie tussen het drinken van melk en galstenen. Uit dit onderzoek, gepubliceerd in BMC Public Health, blijkt dat het drinken van melk een goedkope, effectieve methode zou kunnen zijn om galstenen te voorkomen.

‘Dagelijks glas melk vermindert kans op galstenen’

Bij de studie waren in totaal bijna 15.000 volwassen betrokken, zowel mannen als vrouwen. Daaruit trokken de onderzoekers een opvallende conclusie. Bij vrouwen werd het frequent drinken van melk (dat wil zeggen: eenmaal per week of vaker) geassocieerd met een verminderd risico op cholelithiasis. Dit in vergelijking met een onregelmatige melkinname. Bij mannen was het dagelijks drinken van melk te relateren aan een lager risico op galstenen.

Gezonde mineralen, eiwitten en vetten in melk

Het onderzoek wijst er dus sterk op dat het regelmatig, dan wel dagelijks drinken van melk, het risico op galstenen kan verminderen. Hoe dat precies zit? Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met de aanzienlijke hoeveelheid mineralen, eiwitten en vetten die in de melk zitten. In het kort komt het erop neer dat deze gezonde voedingsstoffen gunstig zijn voor de galsamenstelling, waardoor steenvorming wordt geremd.

Melk eenvoudige en haalbare dieetmethode tegen galstenen

De belangrijkste behandeling van galstenen is nog altijd een operatie. Maar, zo concluderen de onderzoekers, op de lange termijn is het voorkomen van de ziekte nog belangrijker. Regelmatig een glas melk drinken kan een eenvoudige, goedkope en haalbare dieetmethode zijn om galstenen te voorkomen. De onderzoekers schrijven dat de bevindingen uit de studie aanleiding geven voor verder onderzoek naar de preventie van galstenen via voeding.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *