Hoeveel melk per dag is gezond?

Volgens het Voedingscentrum is het gezond om elke dag twee tot drie melkproducten te consumeren. Dat hoeft dus niet melk in een glas te zijn. Een bakje yoghurt of kwark, een paar plakjes kaas op je brood of bijvoorbeeld crème fraîche bij het avondeten tellen ook mee.

hoeveel melk per dag is gezond

Melk en melkproducten als kaas, yoghurt en kwark passen prima in een gezond eetpatroon. Ze leveren belangrijke voedingstoffen als eiwit, vitamine B2, B12 en calcium. Het officiële advies is om twee tot drie porties zuivel per dag te gebruiken.

Hoeveel melk per dag is gezond? Volgens de nieuwe richtlijnen gezonde voeding van de gezondheidsraad moet je twee tot drie melkproducten per dag gebruiken.

Nieuw advies

Aan het eind van 2015 kwam de Gezondheidsraad, het belangrijkste adviesorgaan van de Nederlandse overheid, met nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Hierin nam zuivel opnieuw een prominente plaats in. Hoeveel zuivel per dag je mag gebruiken om gezond te blijven, is hetzelfde gebleven: twee tot drie porties per dag.

Belangrijke voedingstoffen

Melk en melkproducten bevatten belangrijke voedingstoffen zoals eiwit en ze zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het levert bovendien mineralen als fosfor, kalium, magnesium en zink. Afhankelijk van de hoeveelheid vet levert het ook vitamine A. Melk en melkproducten, waaronder kaas, leveren de gemiddelde Nederlander ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland.

Puur natuur

Melk is een natuurproduct. De melk gaat rechtstreeks van de koe via een melkmachine naar een gesloten en gekoelde melktank op de boerderij. In de zuivelfabriek wordt er niets aan melk toegevoegd of verwijderd. Het wordt alleen verhit om bacteriën onschadelijk te maken.

Volle melk, halfvol of mager?

Het Voedingscentrum adviseert om liever voor halfvolle of magere melkproducten te kiezen. Melkvet in volle melk bevat namelijk verzadigde vetten en in die zijn lange tijd in verband gebracht met een hogere kans op hart- en vaatziekten. In de bekende Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat volle melk dan ook aangemerkt als een weekkeuze: een product dat je voor een gezond voedingspatroon maximaal drie keer per week mag nuttigen.


Comments

  1. Ik moet volgens Cardioloog veel eiwitten nemen I verband met een zware hartoperatie voor spieren wonden sneller genezen
    Kan dat kloppen
    Vriendelijk groet
    Hebing

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *