Onderzoek: caseïne in melk versnelt wondgenezing

Caseïne is het meest voorkomende eiwit in koemelk. Het is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Maar dat niet alleen, caseïne kan ook helpen om wonden sneller te laten genezen, zo blijkt uit een Brits onderzoek.

caseïne versnelt wondgenezing

Caseïne uit melk versnelt wondgenezing

Melk bevat twee soorten eiwitten, namelijk wei en caseïne. Het eiwit van melk bestaat voor ruim 80 procent uit caseïne. En die caseïne blijkt interessant te zijn voor de medische wereld. Onderzoekers aan de universiteit van London ontdekten dat wonden bij ratten sneller genazen als ze verband kregen dat doordrenkt was met caseïne. Dat schrijven ze in een artikel, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.

Fotograferen, meten en microscopisch onderzoek

De Britse onderzoekers controleerden de voortgang van de genezing steeds na drie, zeven, tien en veertien dagen. Dat deden ze door de wonden bij de ratten te fotograferen, te meten en ze onder een microscoop te bestuderen. Daaruit trokken ze een opvallende conclusie. Vergeleken met het gebruik van normaal verband, of het onbehandeld laten van snijwonden, genazen de wonden die waren behandeld met caseïneverbanden aanzienlijk sneller.

Caseïneverband ter vervanging van zilververband

Het is het eerste onderzoek naar de genezende voordelen van caseïne. De onderzoekers noemen de resultaten ‘veelbelovend’. De studie laat zien dat caseïne mogelijk een goede vervanger is van dure materialen in wondverbanden, zoals zilver. Zilververbanden staan bekend om hun antibacteriële werking. Maar het materiaal is uiteraard wel kostbaar. Caseïne daarentegen is goedkoop, overal verkrijgbaar en heel simpel toepasbaar.

Volgende stap: verband met caseïne voor mensen

“Natuurlijke materialen bevatten een aantal prachtige eigenschappen, waarvan er vele nog onbekend zijn”, schrijft Dr. Jubair Ahmed, die leiding gaf aan het onderzoek, in een bericht van de universiteit. “Caseïne heeft veel potentie om te worden gebruikt voor medische toepassingen, zoals wondverbanden.” Na de experimenten met ratten is de volgende stap om te onderzoeken hoe caseïneverbanden veilig en effectief kunnen worden ingezet bij mensen.

Caseïne in melk werkt ontstekingsremmend

Hoe het komt dat caseïne wonden sneller laat genezen, daar zijn de onderzoekers nog niet achter. Bekend is dat caseïne antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. De onderzoekers denken dat die zeker een rol spelen. Meer onderzoek is nodig, voordat de onderzoekers daadwerkelijk over kunnen gaan op proeven bij mensen. Het ultieme doel is om caseïneverband uiteindelijk zo goedkoop mogelijk én op grote schaal bereikbaar te maken.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *