Kalverliefde: wat betekent dat nu precies?

Je hebt vast wel eens gehoord van het woord kalverliefde. Het is een plagende benaming voor een verliefdheid van kinderen of pubers. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? En wat hebben kalfjes ermee te maken?

klaberliefde

Blozende wangen en vlinders in de buik

Er zijn veel verschillende vormen van liefde. Niet zo gek dus dat de Nederlandse taal allerlei woorden kent om dit gevoel te omschrijven, zoals kalverliefde. Tieners, of zelfs kinderen in de basisschoolleeftijd, kunnen zich sterk aangetrokken voelen tot een andere persoon. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer symptomen van verliefdheid daarbij opspelen. Denk aan de bekende vlinders in de buik of blozende wangen krijgen wanneer diegene naar je kijkt.

Kortstondige, vaak hevige kinderliefde

Volgens het Algemeen Nederlands Woordboek heeft de term kalverliefde als betekenis ‘kinderliefde’. Het is een metafoor voor de liefde van kinderen en tieners. Een verliefdheid op prille leeftijd dus, die vaak gekenmerkt wordt door hevige, onvoorwaardelijke en onvolwassen gevoelens. Verliefd worden is als tiener meestal veel intenser dan een verliefdheid op latere leeftijd, maar gaat over het algemeen ook sneller voorbij.

Ook een naam voor type melk

Het woord ‘kalverliefde kun je ook op een melkpak tegenkomen. In de melkveehouderij is het gebruikelijk om het kalfje weg te halen bij de moederkoe. Kalverliefde werkt met een kleine groep biologisch dynamische boeren die het kalfje langer bij de koe laat. De vaarskalfjes (de vrouwelijke kalfjes) mogen 2,5 tot drie maanden bij hun moeder blijven en de stierkalfjes 35 dagen tot drie maanden. Zo hebben zij een goede start dankzij de melk en liefde van hun moeder. 

Woord ‘kalverliefde’ al ruim honderd jaar in gebruik

Terug naar de oorsprong: het woord kalverliefde werd voor het eerst opgetekend in het ‘Patriot woordeboek’ in 1902. Het is een samenstelling van de woorden kalver (afgeleid van de Middelnederlandse meervoudsvorm calver van calf) en liefde. De vergelijking met een jong dier, een kalfje, is treffend: het gaat immers om een kinderliefde. In het Engels wordt een verliefdheid op jonge leeftijd aangeduid als calf-love, puppy love of het ook in Nederland gangbare ‘crush’.

Het is ‘maar’ kalverliefde, of toch niet?

Een kalverliefde is dus een liefdesgevoel dat iemand op jonge leeftijd koestert. Vaak wordt dit door de volwassen omgeving niet heel serieus genomen. ‘Ach, het is maar kalverliefde!’ zeggen ouders dan gekscherend. Er wordt vaak nonchalant gereageerd op de liefdesperikelen van kinderen en jongeren. Maar is die kalverliefde echt zo vluchtig en betekenisloos? Integendeel, stellen psychologen: de eerste liefde is juist heel bepalend voor latere relaties. 

Psychologen: neem kalverliefde serieus

Verliefdheid is een belangrijk thema in het leven van jongeren – en een eerste verliefdheid laat vaak grote indruk achter. De meeste pubers zullen hun eerste vriendje of vriendinnetje niet snel vergeten. Het verbreken of uitgaan van een ‘verkering’ kan erg emotioneel zijn. Daarom verdienen zowel de fijne gevoelens die bij een verliefdheid komen kijken als de onzekerheid en het liefdesverdriet de aandacht van ouders, opvoeders en wetenschappers. 

Eerste liefde bepalend voor latere relaties

De Nijmeegse psycholoog dr. G. Overbeek deed onderzoek naar de ontwikkeling van romantische relaties. En wat blijkt? Als de eerste liefde van jongeren goed verloopt, is de kans vrij groot dat het in de rest van het leven ook goed gaat met romantische relaties. Verloopt de eerste verkering ongelukkiger, dan is er een redelijke kans dat het tobben blijft met de liefde. Zo zie je maar: alle reden om die kalverliefde serieus te nemen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *