EU erkende streekproducten: opvallend veel kazen

Sommige producten zijn écht typisch Nederlands, zoals Goudse kaas, Opperdoezer ronde aardappelen en basterdsuiker. Om die typisch Hollandse producten te beschermen tegen goedkope namaak, hebben 15 Nederlandse producten een beschermde titel, het zijn EU erkende streekproducten. En daar zit opvallend veel kaas tussen.

eu erkende streekproducten

EU erkende streekproducten

Bekende buitenlandse voorbeelden van EU erkende streekproducten zijn bijvoorbeeld Champagne en Parmezaanse kaas. Als je producten met die naam koopt, weet je zeker dat het volgens strenge regels is gemaakt in één bepaald gebied in Europa.

Opvallend veel kaas

In Nederland zijn 15 van die beschermde producten. En meer dan de helft van die producten zijn kazen. Niet echt verrassend voor een land dat internationaal vooral bekend is voor klompen, molens en kaas.

Gouda Holland

Er zijn drie verschillende soorten EU erkenningen. De belangrijkste Nederlandse kaas (Gouda Holland) valt onder de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Ook Hollandse geitenkaas en Edam Holland hebben die titel. Verder zijn ook De Meerlander (een aardappel uit de Haarlemmermeer) en de Westlandse druif (uit het Westland) een BGA.

Edammer

Dan is er ook de Beschermde Oorsprong Bepaling (BOB). Hieronder vallen wat betreft kazen Noord-Hollandse Gouda, Noord-Hollandse Edammer, Boeren-Leidse met sleutels, en de Kanterkaas, Kanternagelkaas en Kanterkomijnekaas. Ook de Opperdoezer ronde (aardappel) en Brabantse Wal asperges zijn BOB’s.

Boerenkaas

En dan hebben we nog de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Boerenkaas (kaas gemaakt op een boerderij met rauwe melk) heeft deze titel. Maar ook Basterdsuiker, Appelstroop en Hollandse Nieuwe/Hollandse maatjesharing heeft deze titel.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *