Spaanse boerinnen lanceren feministische melk

Strijden voor de gelijkheid van vrouwen gebeurt in Spanje sinds kort ook via het zuivelschap. Een boerinnenvereniging in noordwest Spanje verkoopt sinds kort namelijk melk die exclusief door boerinnen is verwerkt.

feministische zuivel

Rural Muller

Dat melk niet de waardering krijgt die het verdient, was de boerinnen uit Galicië al langer een doorn in het oog. Hun melk van het merk Rural Muller (‘rurale vrouw’ in het Galicisch) is daarom iets duurder dan de andere melk die in de supermarkt wordt verkocht. Ze hopen dat consumenten hen die paar extra centen gunt omdat de melk in de eigen streek wordt gemaakt.

Erkenning voor boerinnen

Maar er is meer. De boerinnen willen ook erkenning, schrijft dagblad Trouw. Door de economische crisis kozen veel boeren in de afgelopen jaren voor ander werk, meldde het Spaanse dagblad El País. De boerinnen moesten in dat geval de taken op de boerderij maar zien over te nemen. Inmiddels zijn er naar schatting al vierduizend van dat soort kleine melkveebedrijven in de Spaanse regio.

Feministische melk

Het zijn goed gerunde bedrijven met een vrouw aan het hoofd. En dat is in de machocultuur in Spanje niet altijd vanzelfsprekend. En ook dat idee willen de boerinnen dus met hun eigen melkproducten dus aan de man brengen. Feministische melk dus! Voorlopig verkopen de boerinnen de melk nog zelf op kleine schaal voor 1,20 euro per liter. Later dit jaar moet de melk een plekje krijgen in de supermarkten in Galicië.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *