Ineens was daar de crompouce, een kruising tussen een tompouce en een croissant.
Hij is zuurstokroze, gevuld met banketbakkersroom en lekker zoet. De hype begon op TikTok en sindsdien wagen ook Nederlandse bakkers zich massaal aan deze lekkernij. Zo maak je hem zelf.
Crompouce zelf maken: zo doe je dat
Een Franse klassieker met banketbakkersroom
Twee lagen krokant bladerdeeg, daartussen luchtig banketbakkersroom en bovenop een roze glazuurlaag. De tompouce is een klassieker. In Frankrijk worden deze gebakjes al sinds 1651 gegeten. Daar heten ze millefeuille, wat ‘duizend laagjes’ betekent. Waarom de tompouce zo populair is? Volgens bakkers heeft de tompouce alles wat gebak lekker maakt: een krokantje, verse room met vanillesmaak en dan die glazuurlaag die voor een extra ‘zoetje’ zorgt.
Het beste van twee werelden: de crompouce
Wat zou je willen veranderen aan een gebakje dat zo subliem is? Niets, zou je denken. En toch was daar ineens de crompouce: een open gesneden croissant, gevuld met crème patissière, oftewel banketbakkersroom. De bovenkant is voorzien van een mierzoet laagje zuurstokroze glazuur. De TikTok-hit is massaal opgepikt door bakkers uit heel Nederland. En geef ze eens ongelijk, want de crompoucen gaan als warme broodjes over de toonbank.
Veelbesproken: liefhebbers én tegenstanders
Dat veel banketbakkers op de trend inspringen, is logisch te verklaren. Een crompouce is voor hen eenvoudig én snel te maken. De ingrediënten voor een ‘normale’ tompouce hebben ze immers toch al in huis. De enige aanpassing is het gebruik van croissantdeeg in plaats van bladerdeeg. Overigens is niet iedereen enthousiast over de crompouce-hype. De puristen onder de banketbakkers zijn niet onder de indruk van de creatie en spreken van ‘flauwekul’.
Na de crompouce nu ook de tomsoes, frikanpouce en donouce
Of de crompouce-trend snel zal overwaaien, zoals sommige banketbakkers voorspellen? Dat moet nog blijken. Ondertussen worden we overspoeld met meer tompouce-varianten. Denk aan de tomsoes (soesje + tompouce), de sûkerpoes (suikerbrood + tompouce), de oliepouce (oliebol + tompouce), de donouce (donut + tompouce) en zelfs hartig-zoete varianten zoals de frikanpouce (frikandel + tompouce). Aan creativiteit geen gebrek, dat mag duidelijk zijn.
Crompouce zelf maken: zo doe je dat
Je kunt de crompouce trouwens ook zelf maken. Daarvoor heb je uiteraard verse roombotercroissants nodig. Voor de vulling kun je een kant-en-klare mix voor banketbakkersroom gebruiken – waar je alleen nog een halve liter melk aan toe hoeft te voegen – en voor de topping een zakje roze glazuur. Snijd de croissants doormidden, vul ze met de gele room, verdeel het glazuur over de bovenkant en… klaar is je crompouce!
Ingrediënten
4 roombotercroissants
500 milliliter halfvolle melk
1 zakje mix voor banketbakkersroom (140 gram)
1 zakje roze glazuur (125 gram)
Verder nodig: grote kom, garde of handmixer en een hersluitbaar plastic zakje.
Bereiding
- Bak de croissants af, als dat nog niet is gedaan, en laat ze afkoelen.
- Doe de melk en de mix voor banketbakkersroom in een kom.
- Meng het geheel met een garde of mixer op de middelste stand.
- Klop nog een minuut op de hoogste stand tot je een glad mengsel hebt.
- Laat de banketbakkersroom ongeveer vijf minuten opstijven in de koelkast.
- Dompel het zakje roze glazuur (let op: in het zakje!) vijf minuten onder in heet, niet kokend water. Laat het zakje vervolgens een klein half uurtje afkoelen.
- Doe de opgeklopte gele room in een hersluitbaar plastic zakje.
- Snijd de croissants met een scherp mes doormidden.
- Knip één klein hoekje uit het zakje en spuit de room in de opengesneden croissants.
- Knip ook van het zakje met roze glazuur een klein hoekje af.
- Besprenkel de croissants aan de bovenkant met het roze glazuur.
- Strijk zo nodig met een vlak mes het glazuur glad.
- Laat het glazuur ongeveer dertig minuten afkoelen en voilà: je crompoucen zijn klaar.