Jaarlijks 4.000 koeien dood door zwerfafval

Wist je dat er jaarlijks ongeveer vierduizend koeien sterven door zwerfafval in de wei? Een magneet kan ervoor zorgen dat schadelijke metalen zich niet in de koeienmaag verspreiden. Maar het beste om koeiensterfte door zwerfafval tegen te gaan is natuurlijk om je troep bij je te houden tot je het in een prullenbak kunt gooien.

zwerfafval koeien

Zwerfafval funest voor koeien

Flesjes, blikjes en andere plastic en metalen spullen belanden vaak in het weiland. Vaak gooien mensen ze weg zonder erbij na te denken, terwijl dit voor koeien levensgevaarlijk is. De boeren maaien namelijk het gras, malen het fijn en voeren het aan de koeien in de stal. Inclusief het schadelijke plastic en metaal dus. Met alle funeste gevolgen van dien als maagperforatie en bloedvergiftiging. Zo krijg je dus koeiensterfte door zwerfafval.

Onderzoek: 4.000 dode koeien

Om de impact van dat probleem met betrouwbare cijfers in beeld te brengen, werkten Recycling Netwerk Benelux en Robin van der Bles, student aan Wageningen Universiteit samen voor een economische studie naar de gevolgen van zwerfafval voor de veehouderij in Nederland en Vlaanderen. De conclusie: jaarlijks sterven rond de vierduizend koeien door zwerfafval.

Maagmagneet als oplossing?

Om koeienlevens te redden, plaatsen sommige boeren daarom een magneet op de bodem van de maag van de koe. Die slikken ze door en blijven een koeienleven lang zitten. Trekt de pens samen, dan trekt de magneet vervolgens alle metaaldeeltjes aan zodat die verder geen kant meer op kunnen. Goed dat het kan, maar het is veel beter als we geen afval meer weggooien in een weiland of waar dan ook in de natuur.

Doodsoorzaak nr. 1

Zwerfafval is zelfs doodsoorzaak nummer één bij koeien. Elke boer krijgt er om de paar jaar een keer mee te maken. Zielig voor de koe en het betekent voor de boer een verlies van wel duizenden euro’s. Dus: wil je het leven van koeien een beetje beter maken? Hou je afval dan bij je tot je het kunt weggooien in een prullenbak!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *