Is zuivelvrij en vegan ijs echt zoveel beter voor je?

Vegan ijs is hotter en cooler dan ooit. Deze lekkernij wordt zelfs de foodtrend van 2018 genoemd. Maar wat is vegan ijs ook alweer precies? Waarin verschilt het van zuivelvrij ijs? En is vegan ijs écht gezonder dan het good cold ijs dat we al kenden?

vegan ijs

Wat is zuivelvrij en vegan ijs

Om met de betekenis te beginnen: vegan ijs is ijs dat geen dierlijke ingrediënten bevat. In vegan ijs zit dus geen zuivel, eieren en honing. Zuivelvrij ijs is, zoals de naam al doet vermoeden, ijs zonder zuivel. Super fijn natuurlijk voor mensen die geen dierlijke producten of zuivel willen of mogen eten.

Koud en zoet

Helaas houdt daarmee het goede nieuws wel zo’n beetje op voor alle liefhebbers van koud en zoet. Want hoewel zuivelvrij en vegan ijs welkome alternatieven zijn in een tijd van grote voedsel bewustwording, zijn nieuwe of verantwoorde producten niet automatisch beter. Onderzoek wijst dit uit.

Scoop van CNN

De Amerikaanse nieuwszender CNN vergeleek de hoeveelheid calorieën, vet en suiker in allerlei verschillende ijssoorten. De conclusie – en scoop – luidt dat niet al het ijs van soja-, cashew-, amandel-, havermelk en kokosmelk per se gezonder is dan reguliere ijsvarianten.  

IJs zonder calcium

Zo zit in ijs op kokosmelkbasis wel 200 calorieën en 12 gram verzadigd vet. Kokosmelk telt een relatief laag aantal calorieën, maar het grootste deel hiervan is afkomstig van verzadigd vet. Daarnaast bevat zuivelvrij ijs bijna geen calcium, terwijl je uit normaal ijs – met zuivel – circa 100 milligram calcium binnenkrijgt.

Verschil in verzadigd vet

Toch zijn ook traditionele ijsmerken met zuivelvrije ijsvarianten ondanks hun lagere gehalte aan calorieën en vet geen gezonder alternatief. Ben & Jerry’s Non-Dairy (zuivelvrij) ijs telt namelijk maar 20 calorieën minder dan de normale variant. Het verschil in verzadigd vet is zelfs maar 1 gram. Er zit dan alleen wel weer meer suiker in.

Genieten met mate

Zoals met alles lijkt dus ook bij het o zo geliefde ijs het credo – ‘geniet, maar doe het met mate’ – het meest verstandige zinnetje om te onthouden. Of je nou gaat voor normaal ijs, yoghurtijs of minder vet roomijs of dat je kiest voor zuivelvrij of vegan ijs.


Comments

  1. Ik heb een fijn ijsje gekocht bij aldi vegan ijs met chocola en nootjes een geweldige traktatie en niet zo ziet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *