Historische boerderij wordt zuivelmuseum

Melk is één van de belangrijkste iconen van Nederland. Toch hadden we opmerkelijk genoeg nog geen nationaal zuivelmuseum. Maar daar komt nu verandering in met een gloednieuw museum in het Gelderse boerendorp Wapenveld.

zuivelmuseum illustratief beeld

Zuivelmuseum in oude hoeve

Eerder tipten wij hier al het Hollands Kaasmuseum, een leuk en leerzaam museum in het hartje van kaasstad Alkmaar. Sinds kort heeft Nederland ook een nationaal zuivelmuseum. De locatie is toepasselijk: een oude hoeve in het landelijke Wapenveld, genaamd Erve IJzerman. Na het overlijden van de laatste bewoonster Dina IJzerman in 2010 is er hard gewerkt om dit rijksmonument uit 1898 gebruiksklaar te maken.

Terug in de tijd

Alles ademt de sfeer van vroeger in de voormalige IJsselhoeve aan het Apeldoorns kanaal. De boerderij bevindt zich nog vrijwel helemaal in de oorspronkelijke staat. De bedsteden zijn er nog gewoon. En ook de bakoven, het melkhok, de koelkamer en de stallen voor de varkens, paarden en koeien zijn intact. Er is ook een forse rosmolen. Deze werd door een paard getrokken. Zo werd de melk gekarnd tot boter én de haver voor de paarden gesneden.

Zuivel is erfgoed

Op landelijke Open Monumentendag ging het Nationaal Zuivelmuseum Erve IJzerman open. Een draai aan de zwengel van een ouderwetse melkcentrifuge vormde de officiële openingshandeling. De missie van het museum is om de kennis over het nationale zuivelerfgoed uit te dragen voor een breed publiek. Van de eeuwenoude melkwinning op de boerderij, via de opkomst en neergang van de melkboer, tot de nieuwste ontwikkelingen in de zuivelsector.

Voorwerpen met een verhaal

Er zijn allerlei items uit de Nederlandse zuivelgeschiedenis te bewonderen. Denk aan een historische vrachtwagen vol melkbussen, koperen melkketels, bekende reclame-uitingen en porselein dat vroeger bij acties gespaard kon worden. Eén van de voorkamers is ingericht als Annie Oosterbroek-kamer. In 2018 is het honderd jaar geleden dat deze streekromanschrijfster werd geboren. Haar Annemarie-trilogie speelt zich helemaal af in de boerderij Erve IJzerman.

Ambachtelijk ijs

Sinds september 2018 is het nationaal zuivelmuseum op zaterdag tussen 10 en 16 uur geopend voor bezoekers. Toch is het museum nog wel ‘in wording’ en zal de beginnende zuivelexpositie die er nu te zien is de komende jaren worden uitgebreid. De voormalige varkensstal is omgetoverd tot een horecapunt, met in elk varkenshok een gezellig zitje, waar koffie, thee en ambachtelijk ijs wordt geserveerd. Of een glaasje verse melk natuurlijk.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *