Nederlands Zuivelmuseum in historische boerderij

Melk is één van de belangrijkste iconen van Nederland. In het Gelderse dorp Wapenveld is het enige echte Nederlands Zuivelmuseum te vinden.

zuivelmuseum illustratief beeld

Zuivelmuseum in oude hoeve

Eerder tipten wij hier al het Hollands Kaasmuseum, een leuk en leerzaam museum in het hartje van kaasstad Alkmaar, maar Nederland heeft ook een nationaal zuivelmuseum. De locatie is toepasselijk: een oude hoeve in het landelijke Wapenveld, genaamd Erve IJzerman. Na het overlijden van de laatste bewoonster Dina IJzerman in 2010 is er hard gewerkt om dit rijksmonument uit 1898 gebruiksklaar te maken.

Terug in de tijd

Alles ademt de sfeer van vroeger in de voormalige IJsselhoeve aan het Apeldoorns kanaal. De boerderij bevindt zich nog vrijwel helemaal in de oorspronkelijke staat. De bedsteden zijn er nog gewoon. En ook de bakoven, het melkhok, de koelkamer en de stallen voor de varkens, paarden en koeien zijn intact. Er is ook een forse rosmolen. Deze werd door een paard getrokken. Zo werd de melk gekarnd tot boter én de haver voor de paarden gesneden.

Zuivel is erfgoed

De missie van het museum is om de kennis over het nationale zuivelerfgoed uit te dragen voor een breed publiek.

Voorwerpen met een verhaal

Er zijn allerlei items uit de Nederlandse zuivelgeschiedenis te bewonderen. Denk aan koperen melkketels, bekende reclame-uitingen en porselein dat vroeger bij acties gespaard kon worden. In de boerderij wordt ook aandacht besteed aan Annie Oosterbroek, een bekende schrijfster van streekromans. Haar Annemarie-trilogie speelt zich af in de boerderij Erve IJzerman.

Ambachtelijk ijs

Sinds september 2018 is het nationaal zuivelmuseum op zaterdag tussen 10 en 16 uur geopend voor bezoekers. Toch is het museum nog wel ‘in wording’ en zal de beginnende zuivelexpositie die er nu te zien is de komende jaren worden uitgebreid. De voormalige varkensstal is omgetoverd tot een horecapunt, met in elk varkenshok een gezellig zitje, waar koffie, thee en ambachtelijk ijs wordt geserveerd. Of een glaasje verse melk natuurlijk.

Leerzaam en interactief

Wat is melk? Hoe maakt een koe lekkere en gezonde melk? Hoe gaat melken en waar gaat de melk heen? En wat maken we van melk en hoe komt het naar je toe? Er zijn 8 thema’s geselecteerd die samen een spannende, interactieve en avontuurlijke ontdekkingsreis door de hoeve, de koeienstal en over het erf vormen. Hier komt de rijke geschiedenis van de zuivel door de eeuwen heen tot leven. Ontdek de wereld van melk!

Interactieve ontdekwereld

Er is genoeg te beleven. Kent u bijvoorbeeld ook de reclames met ‘Melk. De witte motor’, de kaasreclame met Miss Montreal! of ‘Ik had nog zo gezegd: geen bommetje’? Wat weet u over de melkwinning en over het transport? De interactieve en educatieve ontdekwereld in het museum is er voor jong en oud.

Bezoekersinfo

Meer info: www.zuivelmuseum.nl


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *