Zorgt vanille-tekort voor duurder ijs?

Fan van vanille-ijs? Dan kan het een zware zomer voor je worden. De prijs van vanille is de laatste maanden namelijk enorm gestegen, door een mislukte oogst op Madagaskar. Door dat vanille-tekort wordt ijs wellicht duurder.

vanille-tekort

Meest populaire smaak

Het is zoet, het is zacht en vrijwel iedereen vindt het is heerlijk. Vanille is niet voor niets de meest populaire ijs-smaak. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je er gelukkig van wordt! En de allerbeste vanille voor ijs komt uit Madagaskar, het eiland ten oosten van Afrika. En dat mag wat kosten. Vanille is op saffraan na het allerduurste specerij ter wereld.

Lastig plantje

Dat komt vooral omdat vanille een lastig plantje is om te kweken. Het is een soort orchidee, die maar een dagdeel per seizoen te bevruchten is. Dat moet allemaal met de hand gebeuren. En als je dat moment mist, dan krijg je geen vanille. Als het wel lukt, dan ben je na de oogst nog eens zes maanden onderweg om het product te drogen en verder te verwerken, voordat je het kunt gebruiken voor consumptie.

Oogst mislukt

Helaas voor alle liefhebbers van vanille is de oogst van dit waardevolle plantje dit jaar niet zo best. Er dreigt een vanille-tekort. En dat betekent dat het nu nog veel duurder is geworden. De prijs is al anderhalve keer over de kop gegaan in de afgelopen maanden. En de verwachting is dat pas in het najaar een iets betere oogst voor een daling in de prijs gaat zorgen.

Prijsstijging

Tot die tijd zitten de producenten van ijs dus met het probleem van een immens populaire grondstof, die ineens veel duurder is geworden. Sommige producenten hebben al gewaarschuwd dat ze die prijsstijging gaan doorberekenen in hun ijs.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *