Een kaasplankje om de maaltijd mee af te sluiten, bij de borrel of wanneer dan ook: heerlijk. En bij de juiste kaassoorten nog goed voor de spijsvertering ook. Hoe stel je zo’n kaasplateau het beste samen?
Zo maak je de perfecte kaasplank
Any excuse for cheese
In Nederland zijn we dol op kaas. Logisch, want behalve dat het lekker is, zitten er ook een hoop waardevolle voedingsstoffen in. Natuurlijk moet je opletten dat je niet te veel zout en vet binnenkrijgt, maar kaas is rijk aan vitamine A, B2 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Daarnaast zitten er hoogwaardige eiwitten (ook wel proteïne of aminozuren) in kaas.
Niet te veel soorten, maar minstens drie
Een kaasplank bestaat altijd uit minstens drie verschillende soorten kazen en je kunt je wat soorten betreft helemaal uitleven. Maar te veel soorten maakt het te lastig kiezen, dus ga voor maximaal vijf kaasjes. Dat hoeven geen hele kazen te zijn, een stuk is ook prima.
Varieer met harde en zachte kazen
Varieer hierbij met harde (snijdbare) en zachte of zelfs ‘lopende’ (druiperige) kazen. De meeste Nederlandse kazen zijn harde kazen. Hardere kazen zijn langer gerijpt en bevatten minder water dan zachte kazen. Mooi meegenomen: de harde kazen bevatten extra veel vitamine K.
Frans kaasplankje in driekleur
Terwijl Nederland wereldwijd bekend is om zijn gele kaas, zijn er natuurlijk kazen in alle kleuren. Wil je een Frans kaasplankje maken, dan doe je er volgens kenners goed aan om voor de Franse driekleur te gaan: rood-wit-blauw. De blauwaderkazen ken je vast wel, en je had wellicht ook wel gehoord dat schimmelkaas je spijsvertering een handje helpt. Neem daar een wittekorstkaas en een roodschimmelkaas bij en je hebt de Franse vlag. Pak er nog een harde kaassoort en geitenkaas bij om het echt compleet te maken.
Belangrijk: serveer kaas op kamertemperatuur
De ideale temperatuur om je kaasplank te presenteren is kamertemperatuur. Houd je kazen vers in de ijskast en haal ze twee uur voor consumptie eruit voor een optimale smaakbeleving.
Een beetje brood is oké, maar niet te veel
Het is niet de bedoeling dat je kaasplankje een soort broodbelegbuffet wordt, maar een paar stukjes vers rustiek brood of wat crackers erbij is wel zo handig pakken. Vijgenbrood is al helemaal niet bedoeld om als baguette te beleggen, maar is vooral vanwege de zoete toets een welkome begeleider op kaasplankjes.
Zorg ook voor wat zoets als tegenhanger
Wat betreft smaak is iets zoets namelijk een welkome tegenhanger voor de ziltige zaligheden. Honing en fruit, of dat nu vers (druiven!), gedroogd (dadels, vijgen) of in de vorm van chutney is, maakt je smaakpapillen klaar zijn voor de volgende zoute smaakbeleving. Met wat (wal)noten maak je je kaasplank helemaal af.
Op een presenteerblaadje
Blikvanger op je kaasplank zijn natuurlijk je kazen, maar de plank zelf verdient ook de nodige aandacht. Uiteraard neem je een fraai, schoon exemplaar. Het rijpen van kazen gebeurt al eeuwen op houten planken, maar voor het uitserveren is het materiaal van zo’n plank niet van belang. Kies je voor de kaasplank voor glas, aardewerk of kunststof, dan ben je hygiënischer bezig. Maar zeg nou zelf, zo’n rustieke houten plank ziet er toch veel authentieker uit? Elk kaasje een eigen mesje en de boel niet te lang laten liggen, dan ben je al goed hygiënisch bezig.
Voor of na het toetje
Timing is alles. Het juiste moment voor een kaasplankje is wanneer jij er zin in hebt. Maar denk je correct bezig te zijn door het na het toetje te serveren? In Frankrijk eten ze het juist voor het zoete dessert.
Liever witte dan rode wijn
Wat je erbij schenkt, hangt natuurlijk helemaal van je eigen smaak of dat van je gasten af. Maar als je twijfels tussen rode of witte wijn, ga dan voor wit of een lichte rode wijn. Al te zware wijn leidt te veel af van de smaak van de kazen, en die zijn natuurlijk je pronkstuk.