Zo maak je butter board, de nieuwste TikTok-trend

Naast de klassieke kaasplank is er nu een nieuwe borrelhaptrend: het boterplankje. Een borrelplank met daarop uitgesmeerde boter én verschillende garneringen. The Daily Milk legt uit hoe je zo’n overheerlijke butter board maakt.

butter board

Origineel alternatief voor charcuterie of kaasplank

Ineens was daar het trendy fenomeen butter board en doken er op TikTok de meest kleurrijke boterplankjes op, de ene creatie nog mooier dan de andere. Het boterplankje is een origineel alternatief voor de traditionele kaasplank of charcuterie. In plaats van zomaar een pakje kruidenboter op tafel te zetten voor bij het stokbrood, laat je hiermee aan je gasten zien dat je echt moeite hebt gedaan. Met allerlei toppings kun je er een klein kunstwerkje van maken.

Golvende laag van de allerbeste roomboter

Het sleutelingrediënt voor een geslaagd boterplankje is natuurlijk de boter. Kies dan ook de beste roomboter uit die er te vinden is. Laat de boter zacht worden en smeer deze vervolgens in een golvende beweging uit over een rustieke, houten borrelplank. Nu komt het creatieve gedeelte: het decoreren van de butter board met lekkere smaakmakers. Het liefst in verschillende kleuren en zo mooi mogelijk opgemaakt: het oog wil ook wat.

Kleurrijke en smaakvolle variaties

Het leuke van een butter board is dat je er qua smaak heel veel kanten mee op kunt. Garneer de boter voor een fris resultaat bijvoorbeeld met citroenrasp en verse kruiden zoals basilicum en platte peterselie. Mag het wel wat pittiger, dan kun je er fijngesneden knoflook aan toevoegen. Je kunt ook een variant maken met prosciutto en grofgesneden sjalotjes. Bak de prosciutto van tevoren even in de pan totdat deze knapperig is, evenals de sjalotten.

Zoete variant met vijgen of mangochutney

De combinatie van hartig en zoet doet het ook altijd goed op de borrelplank. Een aanrader is bijvoorbeeld de boterplank met geitenkaas, zeezout en vijgenjam. Of ga voor een Aziatische variant met mangochutney, koriander, chilivlokken en krokante knoflook. Wil je de zoete smaak laten overheersen, garneer de boter dan met verse vijgen en aardbeien. Top deze zomerse butter board af met honing, kaneel en verkruimelde walnoten.

Knapperig brood met smeuïge boter

Serveer de boterplank met knapperig, vers brood om in de boter te dippen. Voor de variatie kun je nog wat kaas en charcuterie ernaast serveren. Wat je erbij schenkt, hangt uiteraard af van je eigen smaak én die van je gasten. Of je nu voor wijn of een mocktail kiest, het is altijd leuk om drank en spijs mooi op elkaar af te stemmen. Bij een boterplankje met verse vruchten past een wijn met rijke fruitsmaken natuurlijk perfect. Cheers!

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Butter board
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal
Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *