Zit er antibiotica in melk?

Sommige mensen denken dat melk is vervuild met antibiotica of andere stoffen die er niet in thuishoren. Dat klopt niet. Melk is een van de meest gecontroleerde voedingsmiddelen. Als controleurs antibiotica in melk aantreffen, gaat de melk niet mee naar de fabriek.

antibiotica in melk zuivel?

Nederlandse melk is veilig en van hoge kwaliteit. Daarom is onze melk ook zo gewild in het buitenland. Meer dan de helft van alle geproduceerde melk (65%) gaat uiteindelijk de grens over. Dat er gegarandeerd geen antibiotica in zuivel uit Nederland zit, is een belangrijke reden dat ze over de grens zo gek zijn op onze kaas, melk en andere zuivelproducten.

Antibiotica in melk?

In de melk en andere zuivel die je in Nederlandse supermarkten kan kopen, zitten volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen antibiotica en andere stoffen die er niet in thuishoren. Nederlandse boeren gebruiken ook geen groeihormonen of antibiotica om de melkproductie bij koeien te verhogen. Het gebruik van groeihormonen is verboden in Europa. Melk van koeien die met groeihormonen zijn behandeld mag niet worden ingevoerd.

Zieke koeien

Boeren gebruiken antibiotica alleen om zieke koeien beter te maken. Bijvoorbeeld als er sprake is van een uierinfectie. Antibioticagebruik in de melkveehouderij is aan strenge regels gebonden in Nederland. En het gebruik is de afgelopen jaren ook flink afgenomen. In 2012 werd het al 25% minder, in 2014 daalde het nog eens met 20%. Om er zeker van te zijn dat er geen sporen van antibiotica in de melk terechtkomen, worden koeien die worden behandeld met antibiotica zo lang als dat nodig is apart gemolken. Deze melk wordt vernietigd.

Controles op melk

Nederlandse zuivelverwerkers hanteren strikte controlesystemen om ervoor te zorgen dat er geen antibiotica in melk terechtkomt. Boeren zijn verplicht goed bij te houden hoeveel medicatie elke koe krijgt. Bij het ophalen van de melk wordt de inhoud van de melktank gecontroleerd op de aanwezigheid van antibiotica. Voordat de melk de fabriek ingaat, volgt weer een controle.

Amper overschrijdingen

Daarnaast controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alle dierlijke producten steekproefsgewijs op de maximaal toegelaten hoeveelheid resten van antibiotica en andere stoffen die niet in melk thuishoren, zoals dioxine. In Nederland komen nauwelijks overschrijdingen voor.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *