Zindelijke kalveren verminderen stikstofuitstoot

Het is Duitse en Nieuw-Zeelandse onderzoekers gelukt om kalveren op een specifieke plek te laten plassen. Zindelijke kalfjes dus. Waarom? Zodat de urine niet meer met de mest mengt. En dat scheelt een hoop stikstofuitstoot.

Kalveren zindelijk, Pluche koe op het toilet

De MooLoo-methode

Hoe maak je kalveren zindelijk? Met de MooLoo-methode. De onderzoekers richtten een gedeelte van de stal in als toilet, en gaven het kalf te eten als ze daar plaste. Plaste ze ergens anders? Dan werd ze besproeid met water. Zo kreeg het kalf snel in de gaten dat de beloning en de straf met het plassen te maken hadden. Bij elf van de zestien kalfjes had het effect. En hier hadden de kalfjes maar zo’n vijftien trainingen voor nodig. Een stuk sneller dan de gemiddelde peuter dus!

Stikstof in de melkveehouderij

Het zindelijk maken van kalfjes kan nuttig zijn, omdat boeren hierdoor mest en urine beter kunnen scheiden. Zo kan de stikstofuitstoot in de melkveesector worden teruggedrongen. Dat zit zo. Als urine en mest samenkomen, ontstaat er een chemische reactie. Deze reactie zorgt voor ammoniak, een stof die leidt tot de uitstoot van stikstof. Deze stikstof slaat voor het grootste deel neer in de omgeving. Dat kan schadelijk zijn voor planten in die omgeving. Vooral planten die goed groeien op stikstofarme grond (zoals orchideeën), verliezen het van planten die wel beter groeien op stikstofrijke grond (zoals brandnetels). En dat is niet goed voor de verscheidenheid aan planten en dieren, de zogenoemde biodiversiteit.

Wat doen boeren nog meer?

De MooLoo-methode is lang niet het enige idee om de stikstofuitstoot terug te dringen. Zo zijn er speciale vloeren ontwikkeld die mest en urine scheiden. En ook meer weidegang zorgt voor minder stikstof. Dat komt omdat koeien hier meer ruimte hebben, zodat urine en mest meer verspreid over het weiland terecht komen.

Conditionering

Eigenlijk is de MooLoo-methode een variatie op het oude onderzoek van Ivan Pavlov. Elke keer als hij een groep honden te eten gaf, liet hij een belletje rinkelen. Na verloop van tijd koppelden de honden het geluid aan eten, en begonnen ze al te kwijlen als ze het belletje hoorden. Ook als er vervolgens helemaal geen eten geserveerd werd. Dat heet conditionering: het koppelen van twee zaken die eigenlijk los van elkaar staan.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *