Zelf mug cake maken: het eenvoudige recept

Een brownie of vanillecake, maar dan gebakken in een grote mok of nostalgisch theekopje. Dat is het simpele maar geniale concept van mugcake, oftewel mokcake. Het maken van deze eenvoudige eenpersoonscake is – letterlijk – zo gepiept.

zelf mug cake maken recept

Zoete trek? Tover een mug cake op tafel

Stel je voor: je hebt ineens onweerstaanbaar veel zin in een brownie, maar niet het geduld om een complete cake te bakken. Of je krijgt onverwachts bezoek en wilt snel iets lekkers op tafel toveren voor bij de thee of koffie. Dan is een mug cake een geweldige uitkomst. Dit is een soort brownie die je maakt in een mok of theekopje. Je hebt hiervoor slechts een paar ingrediënten nodig die je vaak al in huis hebt, denk aan melk, chocola of cacao en ei.

‘De gevaarlijkste cake ter wereld’

Al in 2009 verscheen op YouTube de eerste instructievideo voor het maken van mug cake. De vrouw in de video ontving een e-mail van haar buurvrouw met als onderwerp ‘De gevaarlijkste cake ter wereld’. Ze ging aan de slag én voerde samen met haar zoon een smaaktest uit. Hun conclusie was dat het cakerecept inderdaad heel ‘gevaarlijk’ is omdat je het op elk tijdstip van de dag (of nacht) kunt bereiden, in minder dan vijf minuten.

Geen rommel, geen afwas en zo klaar

Wat is precies het verschil tussen een traditionele cake en een mug cake? Het voornaamste verschil is dat bij een mug cake alle ingrediënten in één mok worden gecombineerd. Je maakt dus geen rommel of afwas. Nóg een pluspunt van deze lekkernij is dat een mug cake in slechts één minuut in een magnetron worden ‘gebakken’. Anders dan bij een klassieke cake of brownie hoef je dus niet dertig minuten tot een uur geduld te hebben.

Zelf mug cake maken: het recept

Er zijn verschillende recepten om zelf een mug cake te maken, in de oven óf magnetron – de laatste versie is het snelst. Er zijn allerlei variaties, van een eenvoudige vanillecake tot een brownie of een winterse variant met speculaaskruiden. Je kunt er zelfs fruit aan toevoegen, zoals blauwe bessen of rood fruit, zo krijgt de mug cake een lekker frisse smaak. Om er helemaal een feestje van te maken kun je de mug cake serveren met vers geklopte slagroom.

Ingrediënten

 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • 4 eetlepels bloem
 • 2 eetlepels suiker
 • 3 eetlepels melk
 • 1 ei
 • 1 eetlepels zonnebloemolie
 • 0,5 theelepel bakpoeder
 • Snufje zout

Verder nodig: magnetron, vork en een mok of theekopje die in de magnetron kan en eventuele toppings zoals vers fruit.

Bereiding

 1. Doe alle ingrediënten in een grote mok of theekopje en roer ze met een vork door elkaar tot een egale massa. Als het lastig is om de bodem goed mee te roeren, kun je alles eventueel in een apart schaaltje door elkaar mengen. 
 2. Zet de mok 1,5 minuut in de magnetron op vol vermogen.
 3. Haal de mok met een ovenwant uit de magnetron.
 4. Controleer of je mug cake echt gaar is door er met een houten prikkertje in te prikken. Als de prikker er droog en schoon uitkomt, dan is je mug cake klaar.
 5. Laat de mug cake twee minuten rusten voor je hem serveert.
 6. Bestrooi eventueel met poedersuiker. Vers fruit of een toefje vers geklopte slagroom op de cake is ook erg lekker.

Ovenversie:

Geen magnetron in huis? Je kunt mug cake ook in de oven maken, dit duurt alleen iets langer. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de mug cake in ongeveer 15 tot 20 minuten.

Variatietip:

Voor een luxe variant kun je de cacaopoeder vervangen door donkere chocolade. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt deze gedurende een halve minuut in de magnetron. Hierna kun je de rest van de ingrediënten toevoegen en de cake afbakken.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Mug cake
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *