Karnemelk is lekker, vetarm en zit propvol goede voedingstoffen. En het is niet alleen lekker om te drinken, je kunt er ook geweldig luchtige pannenkoeken mee bakken. Hoe maak je karnemelk? Heel simpel! Zelf karnemelk maken in 3 stappen.
Zelf karnemelk maken in 3 stappen
Hoe maak je karnemelk?
Karnemelk wordt ook wel botermelk genoemd. Dat komt omdat het van oudsher wordt gemaakt door het karnen van verzuurde room. Door met een stok op en neer te stoten in een karnton klontert het melkvet samen en komt dat als boter bovendrijven. Dat wordt eraf geschept en de ‘melk’ die overblijft, is karnemelk.
Lactose in karnemelk
Zo zou je het zelf ook thuis kunnen maken, maar dat duurt wel heel lang en is best ingewikkeld. Het kan ook veel makkelijker. In de melkfabriek maken ze karnemelk tegenwoordig door melkzuurbacteriën toe te voegen aan magere melk. De melksuiker (lactose) wordt dan omgezet in melkzuur. Er zit dus minder lactose in karnemelk dan in melk.
Ouderwetse karnemelk
Biologisch dynamische karnemelk wordt soms nog op de “ouderwetse” manier gemaakt. Andere karnemelk wordt allemaal op de moderne manier gemaakt. Wat smaak betreft is het ietsje anders, maar de voedingswaarde is vrijwel hetzelfde.
Zelf karnemelk maken
Zelf karnemelk maken is supersimpel.
Stap 1: Je hebt een zuur voedingsmiddel nodig. Bijvoorbeeld een lepel citroensap, een lepel azijn of een lepel yoghurt.
Stap 2: Voeg die toe aan een beker melk en schud hem even.
Stap 3: Wacht een kwartiertje en je hebt verse karnemelk.
Drinken en koken
Eigengemaakte karnemelk is lekker om te drinken. Maar je kunt er ook heel goed ‘Amerikaanse’ pannenkoeken van bakken. Dat zijn van die lekker luchtige, dikke pannenkoeken. Mix de karnemelk met bloem en eieren, laat het even rijzen en je krijgt een lekker luchtig beslag. Meer weten? Lees hier waarom karnemelk gezond is en waar het goed is voor je darmen.
Comments
beste mijn eigen karnemelk doe ik zonder citroensap, een lepel azijn of een lepel yoghurt.
wel 100% natural. melk kopen bij melkboer echt melk geen fabriek water melk.na 2 a 3 dagen laat ik melkzuren ; ik heb yougurt; rest doe ik melk tank 1 a 1,5 uur schoden heb ik weer iets anders boter haal ik boter er uit hou ik puur karnemelk natural kost me 0.60 per letter zonder citroensap, een lepel azijn of een lepel yoghurt.
Kan je dit in het Nederlands sturen? Want klinkt interessant, maar ik versta er niks van.
als je melk van de boer gaat halen en je maakt er yoghurt van door de melk te verwarmen tot 40° en je doet er een scheutje karnemelk bij. Je laat het op een warme plaats staan zie google dan heb je dus yoghurt die yoghurt ga je dan in een emmer doen en schudden tot de boter boven komt drijven die haal je weg dan heb je boter en karnemelk. Je hebt ook een machientje ervoor dan moet je geen uur zelf schudden. Grt
Wat leuk dat je dat doet, El Baghdadi. Je maakt wel wat taalfoutjes (letter moet bv liter zijn) maar ik begrijp je prima hoor. Zodra het lente wordt ga ik dit ook proberen.
zou je voor mij een stappenplan kunnen mailen? vind dit heel interessant
beste mijn eigen karnemelk doe ik zonder citroensap, een lepel azijn of een lepel yoghurt.
wel 100% natural. melk kopen bij melkboer echt melk geen fabriek water melk.na 2 a 3 dagen laat ik melkzuren ; ik heb yougurt; rest doe ik melk tank 1 a 1,5 uur schoden heb ik weer iets anders boter haal ik boter er uit hou ik puur karnemelk natural kost me 0.60 per letter zonder citroensap, een lepel azijn of een lepel yoghurt.
Laat je de melk dan staan op het aanrecht om het zo te verzuren?
De lekkerste en makkelijkste karnemelk maak je van karnemelk. Zoals hierboven verteld wordt karnemelk tegenwoordig gemaakt door melk te verrijken met melkzuurbacteriën. Mijn methode is gebaseerd op het reactiveren van deze melkzuurbacteriën met een -veel- beter resultaat dan de originele karnemelk
Uitsluitend de eerste keer: Giet een halve liter van je favoriete karnemelk in een literfles en vul deze aan met houdbare (niet gesteriliseerde) melk. Laat deze fles zo’n 36 uur op kamertemperatuur staan. Schud goed. Dit is je starter. Drinkbaar, maar de karnemelk die je hiermee maakt wordt steeds lekkerder.
Alle volgende keren: Alvorens de karnemelk te koelen (waarmee je de melkzuurbacteriën weer ‘in laat dutten’): Giet een klein beetje, ongeveer 5 tot 7 eetlepels karnemelk in een fles en vul deze aan met magere, houdbare (niet gesteriliseerde) melk. Laat deze zo’n 24 tot 36 uur staan op kamertemperatuur. Schudden, eventueel 5 tot 7 eetlepels voor een volgende fles veiligstellen, koelen en proost!
Nb. Je kunt de magere melk ook vervangen voor halfvolle of zelfs volle melk, maar dat is een persoonlijke keuze. Ik vind het dan te vet.
Nb2. De tijd dat je de karnemelk op kamertemperatuur laat fermenteren is aan jou. Vaak is het resultaat afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur. Het is een kwestie van experimenteren. Ik adviseer wel om het maximum van 36 uur aan te houden.
Nb3. Valt het eerste resultaat tegen? Je zult merken dat je karnemelk lekkerder wordt iedere keer dat je ‘m maakt.
beste als je rouw melk koopt
kan je deze rouw gebruiken of moet je eerst melk koken?
Maar wat is dan houdbare melk die “niet gesteriliseerd” is. Dagmelk is gepasteuriseerd en niet lang houdbaar.
De houdbare melk is gesteriliseerd. Dat is altijd zo geweest.
Hallo,
Geweldige recepten de moeite waard om het toe te passen. Dank jullie wel
Wat een dom artikel: karnemelk maar je door een lepel citroensap in je melk te doen. Doe ff normaal, dit is precies de neppe karnemelk die in (meeste) winkels wordt verkocht, zou verboden moeten worden. Dit is geen karnemelk, dit is aangezuurde melk.
U levert wel kritiek, maar u biedt zelf geen alternatief aan? Waarom niet? Bent een van die stuurlui die aan wal staat?
Exact,wat jij opnoemt is paneer.
Wat is houdbare, niet gesteriliseerde melk?
Houdbare, magere melk in de kartonnen verpakking die buiten de koeling verkocht worden. Niet de plastic witte flessen. Een voorbeeld is Campina Lang Lekker magere melk. Maar de huismerken zijn ook prima.
Ik haal verse melk bij de boer. Verhit deze tot 70 graden en dan snel terug koelen tot 40 graden. 200ml karnemelk erin en minimaal 24 uur laten ‘zuren’/fermeteren. Vervolgens in de karnmachine, temp van 20 graden. 15 a 20 min laten draaien en je hebt de boter op de karnemelk drijven. Voor een volgend ronde karnemelk bewaren! 5 liter per keer maak ik, heerlijk!
Wat ik ook lekker vind is karnemelk met vruchtensap.vooral bosbessen