Yoghurt voor topsporters: dit zijn de voordelen

De koelkasten van topsporters puilen vaak uit van de yoghurt. Toeval? Zeker niet: intensieve sporters kunnen vaak wel wat extra zuivel gebruiken. Zo zijn de eiwitten in yoghurt goed voor de opbouw én het herstel van de spieren.

yoghurt voor topsporters

Goede voeding: essentieel voor (top)sporters

Voeding is van groot belang bij het sporten. Terwijl je sport, verliest je lichaam namelijk energie en water. En dat verbruik moet je compenseren. Wie intensief sport of aan krachtsport doet, moet er ook op letten om voldoende eiwitten of proteïnen binnen te krijgen. Die helpen om je spiermassa te ontwikkelen en te behouden. Uit onderzoek blijkt dat twintig gram eiwit na het sporten je herstel optimaal bevordert.

Eiwitten in yoghurt zorgen voor spierherstel

Door gezond en gevarieerd te eten krijg je over het algemeen voldoende eiwit binnen. Yoghurt bevat veel hoogwaardige eiwitten. Bovendien worden de eiwitten uit yoghurt makkelijk door het lichaam opgenomen. Dat is goed voor de opbouw van spiermassa, maar ook voor het herstel van de spieren na een zware fysieke inspanning. Yoghurt bevat ook veel calcium, dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van soepele en sterke spieren.

Meer eiwit voor fanatieke kracht- en duursporters

Maar hoeveel eiwitten heb je nodig als je intensief sport? Topsporters die aan duursport doen – denk aan wielrenners, roeiers of marathonlopers – wordt aangeraden om 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag eten. Voor krachtsporters is dat meer: 1,7 tot 2 gram per dag. Sport je niet op topniveau? Dan is 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag voldoende. Dat komt neer op zo’n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo.

Yoghurt als bescherming tegen vervuild water?

Het eten van yoghurt is niet alleen goed voor de spieren. Het draagt ook bij aan een gezonde darmflora. Daarom eten Britse triatleten grote hoeveelheden yoghurt in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs. Zo hopen ze hun darmen te beschermen tegen het vervuilde water van de Seine, waarin ze zwemmen. Of het helpt? Dat is de vraag: het is niet aangetoond dat yoghurt darminfecties, veroorzaakt door het inslikken van vervuild water, kan voorkomen.

Beter immuunsysteem door yoghurtdieet

Wel bewezen is dat de goede bacteriën in yoghurt de gezondheid van je darmen bevorderen. En dat kan weer bijdragen aan een beter immuunsysteem. De Britse triatleten kunnen dan misschien nog steeds een virus of bacterie binnenkrijgen door het inslikken van vervuild water, maar worden er dan minder ziek van. Kortom: of het nu voor spierherstel of meer weerstand is: yoghurt is en blijft een belangrijk onderdeel van het dieet van sporters.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *