Yiaoúrti me méli: zo maak je dit Griekse yoghurtdessert

Romige Griekse yoghurt, overgoten met een royale hoeveelheid honing en daarna bedekt met knapperige walnoten. Het klassieke Griekse toetje yiaoúrti me méli is een ware traktatie. En het mooiste van alles: het staat in een oogwenk op tafel.

Yiaoúrti me méli

Wat is yiaoúrti me méli?

Yiaoúrti me méli (yoghurt met honing) is een traditioneel Grieks nagerecht. Je maakt het met dikke Griekse yoghurt, honing en walnoten. De frisromige yoghurt, zoete honing en knapperige walnoten vormen een heerlijke combinatie. Hoewel de ingrediënten eenvoudig zijn, is yoghurt met honing een echte klassieker, verkrijgbaar in traditionele tavernes door heel Griekenland. Het wordt meestal gegeten als licht ontbijt of verfrissend dessert.

Griekse yoghurt als volle, romige basis

Zin om de smaak van Griekenland op tafel te toveren? Yiaoúrti me méli is een dessert dat zó gemaakt is en je rechtstreeks naar de Middellandse Zee voert. De basis vormt natuurlijk echte Griekse yoghurt. Deze yoghurt staat bekend om zijn dikke en romige textuur, maar ook om zijn volle smaak. Daarnaast bevat het veel eiwitten en zit het vol probiotica, nuttige melkzuurbacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora.

Variatietip: vervang de walnoten door vers fruit

De honing voegt een zoete en bloemige smaak aan de frisse yoghurt. Wil je helemaal in Griekse stijl blijven, kies dan voor echte Griekse honing. Heb je dat niet voorhanden? Gebruik dan een andere vloeibare bloemenhoning. Knapperige walnoten maken het gerecht af. Om te variëren kun je in plaats van walnoten ook vers fruit toevoegen. Denk aan steenvruchten als perziken, pruimen en abrikozen of een mix van verse vijgen en bosbessen.

Honing in de yoghurt is gezond

Yiaoúrti me méli is niet alleen erg lekker, het zit ook boordevol voedingsstoffen, waardoor het een gezonde ontbijt- of dessertoptie is. Bovendien blijkt uit onderzoek dat honing in de yoghurt een gezonde combinatie is. De twee voedingsmiddelen vullen elkaar goed aan. Honing zorgt er namelijk voor dat de nuttige melkzuurbacteriën in yoghurt intact blijven, wat bijdraagt een gezonde darmen en een goede spijsvertering.

Ingrediënten

150 gram Griekse yoghurt

1 eetlepel vloeibare honing

15 gram ongebrande walnoten

Snufje kaneel

 

Verder nodig: Een mooi glas, bij voorkeur een ijscoupe. Als je dat niet hebt, kun je ook een glazen kommetje gebruiken.

 

Bereiding

  1. Schenk de yoghurt in de ijscoupe of het glazen kommetje.
  2. Laat de honing boven de yoghurt van een lepel lopen.
  3. Schik de walnoten bovenop de yoghurt met honing.
  4. Strooi eventueel nog wat kaneel over de yoghurt.
  5. Serveer direct. Eet smakelijk!

 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *