Word je extra verkouden van melk?

Veel mensen denken dat melk en andere zuivel de verschijnselen van een verkoudheid verergeren. Maar is dat ook echt zo? We kijken naar het wetenschappelijke bewijs.

verkouden van melk

Je hebt vast wel eens gehoord van een familielid, kennis of collega dat je beter de melk even kunt laten staan tijdens een verkoudheid. Melk zou namelijk de slijmproductie verhogen. Met andere woorden: door zuivel raken je luchtwegen nog meer verstopt. Je wordt dus extra verkouden van melk.

Verkouden van melk?

Kan dat? Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. In 1990 deden bijvoorbeeld 51 verkouden vrijwilligers mee aan een Australisch onderzoek. Waarschuwing: de beschrijving van het onderzoek is niet zo smakelijk…

Zuivel versus slijm

Tien dagen lang moesten de vrijwilligers langskomen in het lab om uitgebreid hun neus te snuiten. Hun snot werd in een zakje gedaan en precies gewogen. Daarnaast moesten de vrijwilligers precies bijhouden hoeveel zuivelproducten ze hadden geconsumeerd. Aan het einde van de rit werd de zuivelconsumptie vergeleken met de slijmproductie. Er werd geen enkel verband gevonden.

Mondgevoel van melk

Het idee dat melk een verkoudheid erger maakt, bestaat al heel lang en heeft vooral te maken met ‘mondgevoel’. Bij het drinken van melk blijft namelijk tijdelijk een dun laagje in de mond en keel achter. Deze melkachtige afzetting duurt maar heel kort, maar veel mensen denken dat dit de slijmproductie verhoogt.

Melkachtige dranken

Uit het bovenstaande onderzoek blijkt al dat er van een verhoogde slijmproductie dus geen sprake is. Toch wilden de Australische onderzoekers weten waar dat mondgevoel precies vandaan kwam. Lag het aan de melk zelf, of zou het ook voorkomen bij melkachtige dranken, zoals sojadrink?

Dubbelblinde test

En zo komen we bij onderzoek twee, gehouden in 1993, weer in Australië. Dit keer dronken 185 vrijwilligers 300 ml melk of sojadrink. Daarna werd hen gevraagd naar hun mondgevoel. Even voor de duidelijkheid: dit was een dubbelblind onderzoek. De melk en sojamelk smaakten precies hetzelfde, zaten in dezelfde verpakking en de deelnemers en de onderzoekers wisten gedurende de proefperiode niet welke soort ‘melk’ werd getest.

Ongeveer een derde van de ondervraagden meldde dat ze het ‘melklaagje’ voelden, vaker moesten slikken en dat hun spuug dikker aanvoelde. Onder deze groep hadden evenveel mensen echte melk als soja-drink gedronken.

Tijdelijk melklaagje

Dus, volgens deze onderzoeken wordt je niet extra verkouden van melk. Wel kun je tijdelijk een ‘melklaagje’ in je mond en keel voelen. Maar dat effect is er ook als je melkvervangers als sojadrink drinkt en verdwijnt al snel. Ook heeft het laagje geen invloed op de slijmproductie.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *