Hoe weet je of melk die over de datum is nog goed is? Simpel: door eraan te ruiken of een slokje te proeven. Maar het kan binnenkort misschien ook anders. Australische onderzoekers maakten een smartphone-app die meet of melk is bedorven – zónder het pak te openen.
Wetenschappers maken app die meet of je melk bedorven is
Melktest: kijken, ruiken en proeven
Soms vind je achterin de koelkast een vergeten pak melk, waarvan de THT-datum – Tenminste Houdbaar Tot – is verstreken. Hoe weet je of je deze melk nog veilig kan drinken? Meestal is dat heel simpel te achterhalen door het pak te openen en te kijken, ruiken en proeven. Smaakt de melk zuur? Zitten er klontjes in? Met deze tips herken je bedorven melk en weet je wat je moet doen als je per ongeluk toch bedorven melk heb gedronken.
Versheid van melk meten met een app
Misschien gaan we in de toekomst ook wel een app gebruiken om te testen of melk nog goed is. Australische onderzoekers ontwikkelden daarvoor een speciale app: VibMilk. Deze app maakt gebruik van de trilfunctie van je telefoon. Het werkt heel eenvoudig: je opent de app en houdt de trillende telefoon tegen het melkpak aan. Je hoeft het melkpak dus niet te openen. De smartphone meet vervolgens die trillingen en bepaalt daarmee de versheid van de melk.
Trilfunctie meet de zuurtegraad van de melk
Melk bederft door de groei van bacteriën en die zetten melksuikers om in melkzuur. Daarom is de structuur en dikte van bedorven melk anders dan bij verse melk. Dit beïnvloedt de trillingen die de smartphone registreert. VibMilk gebruikt een AI-systeem dat deze signalen analyseert en vervolgens indeelt in 23 verschillende pH-niveaus (de zuurtegraad van de melk). De zuurtegraad daalt als de melk bederft. Zo weet de app of de melk bedorven is.
Vers of bedorven: app heel nauwkeurig
De onderzoekers testten de app met vier verschillende smartphones. Uit die test blijkt dat VibMilk heel nauwkeurig is: in ruim 98 procent van de gevallen was de pH-waarde goed gemeten. Daarbij kon de app zelfs met 100 procent nauwkeurigheid aangeven of melk vers was. De onderzoekers hopen dat de app kan voorkomen dat melk onnodig wordt weggegooid. Ze publiceerden de resultaten in vakblad IEEE Internet of Things Journal.
App nog niet op grote schaal beschikbaar
Helaas is VibMilk nog niet te downloaden in de appstores. Dit komt omdat melk in veel verschillende verpakkingen wordt verkocht, die allemaal de trillingen anders beïnvloeden. Daardoor is de nauwkeurigheid niet te garanderen. De onderzoekers hopen met zoveel mogelijk fabrikanten samen te werken, zodat de technologie op grote schaal beschikbaar wordt. Tot die tijd moeten we vertrouwen op onze zintuigen: kijken, ruiken én proeven.