Weidemelkkaas wint aan populariteit

Er is steeds meer vraag naar kaas gemaakt van weidemelk. Niets voor niets stapten daarom ook vorig jaar weer meer melkveehouders over weidegang. Maar wat is weidemelkkaas eigenlijk? En wanneer mag je kaas weidemelkkaas noemen?

weidemelkkaas

In navolging van weidemelk neemt nu ook de vraag naar weidemelkkaas steeds meer toe. Normale kaas wordt namelijk soms deels gemaakt van melk afkomstig van koeien die minder vaak of soms helemaal niet buiten de stal komen. Weidemelk ligt daarentegen al wel een tijdje volop in de schappen. Je herkent deze melk aan het speciale logo op het pak.

Lekker grazen

Om het keurmerk te krijgen, moet de melk aan een bepaalde voorwaarde voldoen. De koeien die de melk produceren moeten minimaal 120 dagen per jaar en minstens zes uur per dag buiten lopen. Boeren hebben ook nog een tussenliggende optie: deelweidegang. Dan moet een kwart van het totale aantal koeien op de boerderij voldoen aan dit voorschrift. De Stichting Weidemelk borgt het proces. De melk wordt apart opgehaald en verwerkt tot onder meer melk, kaas, yoghurt en kwark.

Meer weidemelkkaas in het schap

De vraag naar kaas van die weidemelk neemt toe. Steeds meer leveranciers van kaas spelen daar dan ook op in. Enkele merken verkopen al kaas die is gemaakt van weidemelkkaas. Maar de komende tijd kunnen we steeds meer kaas verwachten die van weidemelk is gemaakt. Ook enkele huismerken gaan de trend volgen.

Biologische kaas?

Weidemelkkaas is overigens niet hetzelfde als biologische kaas. Zo moet die laatste variant zijn gemaakt van melk van koeien die altijd toegang moeten hebben tot de wei. Ook zijn de regels voor antibioticagebruik bij ziekte van de koeien nog strenger en moet het voer van biologische oorsprong zijn. Biologische zuivelproducten hebben dus nog wat extra voorschriften.

Rood zegel

Zelf ook eens weidemelkkaas proberen? Je kunt het herkennen aan het logo waarop weidemelk staat. Sommige merken hanteren het rode zegel voor weidemelkkaas.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *