Kun je warmte winnen uit melk en mest?

Hoe mooi zou het zijn als melk en mest op de boerderij een tweede leven krijgen? Twee Groningse melkveehouders krijgen subsidie om een nieuwe techniek te testen waarbij de warmte van melk en mest wordt gebruikt in de rest van het bedrijf.

warmte uit melk en mest

Warmte uit melk en mest?

Met alleen melkwarmte kan een melkveehouder in de winter niet én spoelinstallatie én kalvermelk én kantine én het privéwoonhuis verwarmen. Maar mest is er in de koude maanden meer dan genoeg. En laat dat nou een mooie bron zijn om juist daar warmte aan te onttrekken. Door beide technieken met elkaar te combineren, vullen ze elkaar goed aan, denken melkveehouders Jan Pieter van Tilburg uit Hellum en Wouter Schep uit Holwierde.

Innovatief proefproject

Het is de eerste keer dat melkwarmte wordt gecombineerd met het winnen van warmte uit mest. De provincie Groningen juicht de plannen dan ook toe en investeert 55.000 euro in de innovatieve test. Een in energiebeheer gespecialiseerd consultancybureau helpt de twee melkveehouders bij het afstellen van alle meetapparatuur. Daarnaast ondersteunt het bureau de boeren bij het meten en monitoren van de mestkoelingsinstallaties.

Nieuw en bestaand

Het ene boerenbedrijf past de techniek toe in een nieuwbouwstal. Dat wil zeggen: met een nieuwe melkput, wachtruimte en ligplaatsen. De andere melkveehouder maakt gebruik van een bestaande mestkelder. Zo wordt de techniek in twee verschillende situaties getest. Als blijkt dat deze bij beide bedrijven goed werkt, zou de techniek bij nagenoeg alle mestkelders kunnen worden toegepast.

Minder uitstoot

Naast het benutten van restwarmte streeft dit project ook andere doelen na. Zo onderzoekt het wat de effecten zijn op de hoeveelheid ammoniak- en methaanemissies uit de gekoelde mest. De verwachting is dat – bij het koelen van mest – de uitstoot omlaag gaat, het stalklimaat verbetert én de mestkwaliteit stijgt. Volgens de planning zijn de testinstallaties in Hellum en Holwierde in maart klaar voor gebruik.

Groen gas

Innovatie is melkveehouders trouwens niet vreemd. In 2015 was er een boerderij op Goeree-Overflakkee die erin slaagde om groen gas uit koeienmest te halen én te leveren aan het aardgasnet. Hoe het precies werkt, kun je hier lezen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *