Warme melk voor het slapen, helpt dat?

‘Als je niet kunt slapen, drink dan warme melk’. Vroeger zeiden je moeder en oma dat waarschijnlijk tegen je en in de jaren negentig was dit bijna het meest gegeven doktersadvies. Warme melk voor het slapen: feit of fabel?

warme melk voor het slapen tryptofaan melatonine anijs honing

Warme melk voor het slapen?

Een beker warme melk voor het slapen. Helpt dit echt? Helaas: hier is (vooralsnog) te weinig wetenschappelijk bewijs voor. Aanwijzingen en aannames genoeg, maar die maken nog geen feiten. Dat betekent natuurlijk niet dat je het niet kan proberen. Verschillende onderzoeken laten zien dat een ontspanmoment met warme melk wel degelijk voordelen heeft voor een goede nachtrust.

Warme melk drinken helpt je te ontspannen voor het slapen 

Tryptofaan in melk maakt je slaperig

Uit een artikel gepubliceerd in Advances in Nutrition blijkt dat sommige mensen beter gaan slapen door aanpassingen in hun dieet. Met name zuivelproducten kunnen een sleutel vormen tot een betere slaapkwaliteit, stellen de auteurs. Melk, of je die nu warm of koud drinkt, bevat namelijk stoffen die slaapverwekkend kunnen werken. Eén daarvan is tryptofaan. Door deze stof maakt het lichaam serotonine aan – en dat veroorzaakt kalmte en slaperigheid.

Melk bevat ook slaaphormoon melatonine

Een kanttekening is wel dat de hoeveelheid tryptofaan in melk is zo laag is, dat het effect ervan verwaarloosbaar is. Als je al iets wilt merken, zou je minimaal twee of drie liter melk moeten drinken. Naast tryptofaan zit er echter ook melatonine in melk, een hormoon dat het lichaam slaperig maakt. Interessant weetje: die hoeveelheid melatonine in melk zou volgens een Koreaans onderzoek hoger uitvallen wanneer koeien in het donker worden gemolken!

Koffie of alcohol? Beter van niet

Waar melk een positief effect kan hebben op de slaap, kun je andere voedingsmiddelen beter vermijden voor het slapengaan. Neem koffie en alcohol. Wie graag snel de slaap wilt vatten, kan dat bakkie pleur ‘s avonds dus maar beter laten staan. En dat slaapmutsje dan? Daarvan is bekend dat je er sneller van inslaapt. Maar… door datzelfde borreltje tuk je een stuk lichter en word je minder uitgerust wakker. Dat je van drank beter slaapt, is dus écht een fabel.

Warme melk voor het slapen ontspant

Nee, dan is het beter om een alcoholvrije warme drank te nuttigen voor het slapengaan. Warm drinken helpt je namelijk te ontspannen – of dat nu thee, warme chocolademelk of warme melk met anijs of honing is. Of wat dacht je van een hippe nieuwe variant: moon milk of angel milk? Door een warm drankje verzet je je gedachten. Alleen al daardoor word je hoofd rustiger en je lichaam warm en loom, niet onbelangrijk als je in slaap wilt vallen.

Bananen-smoothie: de ultieme slaapremedie?

Wat ook kan werken, is om melk te combineren met lichte koolhydraten, zoals een cracker of lepel honing. Die combinatie vergroot de kans dat er meer tryptofaan vrijkomt. Een banaan is in deze context ook een goede optie. Bananen bevatten zowel koolhydraten als tryptofaan, magnesium en de slaaphormonen melatonine en serotonine. Sommige mensen zweren bij daarom bij een smoothie van melk met banaan als de ideale ‘slaapcocktail’. 

Kamillethee en andere kalmerende producten

Andere producten waarvan wordt beweerd dat ze een positieve invloed hebben op de slaap staan hieronder. Het zijn geen tips van oma, maar wellicht de moeite van het proberen waard:

 

  • Amandelen – Bevatten tryptofaan (kalmeert je brein) en magnesium (werkt spierverslappend).
  • Dadels – Bevatten tryptofaan
  • Lijnzaad – Bevat omega-3-vetzuren (natuurlijke stemmingsverbeteraars die lichaam en geest voorbereiden op de slaap).
  • Kamillethee met honing – Kamille kalmeert en honing stimuleert het brein om te stoppen met het aanmaken van orexine (de neurotransmitter die ons alert houdt).
  • Havermout – Bevat melatonine.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *