Warm weer? Deze zuivel helpt om af te koelen

In de zomer als het warm weer is, zoeken we graag verkoeling in de schaduw of in zee. Maar wist je dat er ook etenswaren zijn die een verkoelend effect hebben? Van yoghurt tot tropisch fruit: met deze ingrediënten kom je de zomer wel door.

zuivel om af te koelen

Geen ijsje, maar verse munt

Als het snikheet is, dan neem je een ijsje. Of je maakt voor jezelf een lekker koud drankje klaar, zoals als een iced tea of ijskoffie. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende voedingsmiddelen die je helpen om koel te blijven. Wat dacht je van verse munt? Of je er nu een salade of een zomerse cocktail mee maakt, dit aromatische kruid zorgt voor een verkoelende sensatie in je lichaam. Dat komt door het stofje menthol dat in de munt zit.

Perfecte zomerkost: yoghurt met tropisch fruit

Ook friszure melkproducten zijn de perfecte zomerkost. In zuidelijke landen is al eeuwenlang bekend dat kefir, yoghurt en karnemelk tot de meest verkoelende ingrediënten behoren. En wat is er nu lekkerder dan een schaaltje yoghurt met aardbeien op een zomerse dag? Of nog beter: yoghurt met mango, kiwi of watermeloen. Tropische vruchten hebben een verkoelend effect. En juist in de warme landen waar ze groeien, is er behoefte aan dit verfrissende fruit.

Tzatziki met komkommer, dubbel verkoelend

Komkommer staat ook bekend om zijn verkoelende eigenschappen. Deze knapperige groente bestaat voor ruim 97 procent uit water. Dat maakt ‘m tot een ideale dorstlesser op warme dagen. In het Midden-Oosten gebruiken ze al eeuwenlang komkommer om een beetje af te koelen in de hitte. Je kunt komkommer bijvoorbeeld verwerken in een zomerse salade met een frisse yoghurtdressing, een heerlijke Griekse tzatziki of hartige yoghurt.

Smeren met yoghurt in plaats van aftersun

Een paar schijfjes komkommer werken ook verkoelend bij opgezwollen ogen of een verbrande huid. En wist je dat je je verbrande huid ook kunt afkoelen met zuivel? Het idee is even wennen, maar koude yoghurt op je verbrande huid doet wonderen. Kies bij voorkeur voor Griekse yoghurt en smeer de eerste drie dagen een flinke laag op je huid. Je voelt direct het effect. Laat de yoghurt zo’n vijf à tien minuten zitten en spoel het daarna af.

Warm en koud is als yin en yang

Met voeding je lichaamstemperatuur regelen? Dat is dus zeker mogelijk. In de traditionele Chinese geneeswijze is er veel aandacht voor de verkoelende én verwarmende effecten van voedsel op ons lichaam. Elk ingrediënt is ingedeeld in verkoelend (yin), verwarmend (yang) of neutraal. Het streven is naar een evenwichtige consumptie van yin- en yangvoedingsmiddelen, om zo de harmonie in het lichaam te behouden.

Drankjes beter op kamertemperatuur

De Chinese voedingsleer is de ideale leidraad voor tijdens een hittegolf. Een goede tip: vermijd extremen en zorg voor balans. Als je het erg warm hebt, wees dan terughoudend met het consumeren van grote hoeveelheden sterk gekoelde dranken en ijs. Je lichaam moet dit temperatuurverschil verwerken – en dat kost veel energie. Drankjes kun je dus beter op kamertemperatuur drinken. En neem gerust dat schaaltje yoghurt met fruit om af te koelen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *