Waarom is melk wit?

Sommige dingen zijn zo normaal, dat je je nooit afvraagt waarom ze zo zijn. Zo is melk wit. Of het nu koemelk of mensenmelk is. Bij melk is er geen enkele relatie tussen de kleur van het product en de afkomst ervan. Zoals sinaasappelsap oranje is en koffie bruin. Maar hoe zit het dan met melk?

waarom is melk wit

Waarom is melk wit?

Waarom is melk wit? Zoals met veel dingen is de kleur van melk te danken aan de evolutie of, zo je wilt, aan het vernuft van moeder natuur. Melk is het eerste en enige wat pasgeborenen tot zich kunnen nemen. Dus moet alles wat de baby nodig heeft erin zitten: water, proteïnen, vetten, melksuikers, vitaminen en mineralen. Allemaal nogal kleurloze substanties. Chlorofyl, de groene bladkleurstof van gras, kan de baby missen als kiespijn, dus heeft de evolutie ervoor gezorgd dat dat niet in de melk terecht is gekomen.

Witte bolletjes

De kleur wit is voornamelijk te danken aan de mini-eiwitbolletjes en het vet in de melk. Of eigenlijk aan de manier waarop de eiwit- en vetbolletjes het licht weerkaatsen. Eiwit en vet kaatsen namelijk vrijwel al het licht dat ze vangen terug. Onze ogen (hersenen) zien dit als wit. Objecten die al het licht absorberen – en dus niet terugkaatsen – zien we als zwart.

Menu van hooi

Overigens heeft melk meerdere tinten wit. De vitamine B2 die erin zit, is een beetje groengeel, maar dat komt vooral naar voren zodra je er kaas van maakt. En dan is er nog bètacaroteen; dat is lichtjes oranjegeel. Bètacaroteen, of provitamine A, zit volop in vers gras. De zomermelk van koeien die in de sappige weide grazen is dan ook witter dan melk in de winter, wanneer het menu vooral uit hooi bestaat.

Lees ook: Zijn we gemaakt voor melk?


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *