Volle of magere melk? Je ruikt het verschil!

Er bestaat volle en magere melk, maar hoe herken je het verschil? Wetenschappers uit Wageningen ontdekten dat we het verschil kunnen ruiken, via de retronasale reuk. Een inzicht dat mogelijk kan helpen bij het bestrijden van overgewicht.

Volvette of vetarme melk? Je ruikt het verschil!

Twee soorten reuk

We ruiken op twee manieren. Geuren uit onze omgeving komen via onze neusgaten binnen, dit heet ‘orthonasale geur’. Maar we hebben ook nog een ‘retronasale geur’: hierbij nemen we geurstoffen waar die tijdens het kauwen vrijkomen en via de mond in de neus belanden. En via dát mechanisme kunnen mensen onderscheid maken tussen vetgehaltes in voedsel, en dus ook in melk. Dat is de conclusie uit een studie van Wageningse wetenschappers.

Melk door een rietje

De onderzoekers gingen als volgt te werk: ze vulden kleine, afgesloten containers met verschillende soorten melk. Vervolgens ademden de 66 deelnemers via de mond in door een rietje dat in de container stak, met hun neus dichtgeknepen. Daarna ademden ze weer uit door de neus. Zo slaagden de proefpersonen erin om de volle melk te onderscheiden van de magere melk. Voorwaarde was wel dat de vetpercentages ver genoeg uit elkaar lagen.

Vetrijk het lekkerst

De vraag is natuurlijk: hoe wisten die proefpersonen dat verschil nu precies? Maar dat konden zij niet goed onder woorden brengen. En hoe zit het met de smaakbeleving? Uit het onderzoek blijkt dat het vetgehalte in de melk verder geen effect had op de romigheid of geurintensiteit van de melk. Wel hadden de deelnemers een duidelijke voorkeur: van de verschillende melkvarianten die ze proefden, vonden ze de vetrijke melk het lekkerst!

Energie om te overleven

Energie- en vetrijke voeding is onmisbaar om te overleven. Volgens de hoofdauteur van het onderzoek kiezen mensen daarom sneller voor zulke producten. Met andere woorden: we hebben een aangeboren neiging voor vette en energierijke voedingsstoffen. De inzichten uit dit onderzoek kunnen mogelijk helpen bij het bestrijden van overgewicht. Want overconsumptie van vet in voeding is een belangrijke factor die bijdraagt ​​aan het ontwikkelen van overgewicht.

Obesitas bestrijden

Een vervolgstudie moet uitwijzen hoe de hersenen precies reageren op de geur van vet. Als we eenmaal weten welke stofjes maken dat iets lekker ruikt, kunnen producenten daarop inspelen. Door die stofjes toe te voegen aan de vetvrije melk, bijvoorbeeld. Zodat deze melk net zo aantrekkelijk is als de volle melk. Het onderzoek naar de zintuiglijke waarneming van vet kan zo misschien wel een cruciale rol spelen bij het verminderen van obesitas.



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *