Voedselonderwijs voor elk kind

Elk kind zou op de basisschool moeten leren waar ons voedsel vandaan komt en hoe je een gezonde maaltijd klaarmaakt. Dat is de inzet van de Alliantie Voedselonderwijs, die bestaat uit ruim 50 organisaties op het terrein van voeding en onderwijs.

voedselonderwijs

In oktober 2016 verzamelde de Alliantie al 16.000 handtekeningen die werden aangeboden aan toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam. Gisteren boden de initiatiefnemers alle 150 kamerleden een tomatenbakje om extra aandacht te vragen voor de noodzaak om voedselonderwijs een structurele plek te geven in het basisonderwijs.

Voedselonderwijs

Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Dat betekent meer dan leren dat een aardappel uit de grond komt. Door die kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken of groente verbouwen, wordt de impact vergroot.

Op alle basisscholen

Op veel basisscholen wordt nu al aandacht besteed aan voeding en gezondheid. Maar nog niet overal. De Alliantie wil dat op korte termijn ieder kind op iedere basisschool onderwijs krijgt over voedsel en de vaardigheden aanleert om gezonde en bewuste keuzes te maken.

Meer over gezond eten

Wil je meer weten over gezond eten? In de Schijf van vijf kun je zien welke producten je moet eten om tot een gezond voedingspatroon te komen. Hier vind je ook een hoop zuivelproducten, zoals magere of halfvolle melk en yoghurt. Eet smakelijk!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *