Hoe zorg je ervoor dat koeien de wei altijd vers gras kunnen eten? Tot nu toe hadden boeren daar heel veel hekken voor nodig. In Leeuwarden experimenteren wetenschappers nu met sensoren die koeien laat rondlopen in een virtuele afrastering. Als ze daar buiten komen, worden ze aan de hand van een geluidsignaal teruggefloten.
Slimme de wei in met virtuele afrastering
Koeien horen in de wei. Dat is fijn voor de koe en het levert lekkere weidemelk op. Maar weidegang dat is niet altijd makkelijk voor een boer. Koeien kunnen het gras namelijk vertrappen als ze te vaak op dezelfde plekken lopen.
Beter grazen
Door de virtuele afrastering kunnen boeren hun koeien elke dag naar een ander stukje van het weiland verplaatsen. Ze grazen dan op een strook, in plaats van door het hele weiland. De boer hoeft bovendien niet het fysieke schrikdraad te verplaatsen. En dat scheelt veel tijd en moeite. Tegelijkertijd zijn de koeien wel buiten en kunnen ze elke dag lekker grazen.
Virtuele afrastering
Het weiland wordt begrensd met een virtuele afrastering, eigenlijk een geleidingsdraad in de grond. Wanneer een koe anderhalve meter van de virtuele afrastering komt, krijgt ze een geluidssignaal uit het kastje. Dit voorkomt dat ze het weiland uitloopt.
GPS
Deze manier helpt weidegang makkelijker te maken voor de boer. Een volgende stap kan zijn dat de geleidingsdraden worden vervangen door een gps-systeem. Deze sturen de koeien in de wei dan terug als ze het weiland dreigen te verlaten.