Video: ‘Melk de witte sloper? Welnee!’

Is melk nu de witte sloper of de witte motor? Voedingsdeskundigen in deze reportage van Nieuwsuur zijn unaniem: De witte motor! 

Video source missing

Witte Sloper?

Nieuwsuur vroeg Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum, hoogleraar Frans Kok van de Wageningen Universiteit en Marijke Berkenpas, diëtist en oprichter van blog I’m a foodie naar hun mening over melk. Er doen veel verhalen de ronde dat melk helemaal niet zo goed voor je is. Klopt dat?

Witte motor! 

Nee, zeggen de drie unaniem. Postma-Smeets: “Dat is iets wat blijft rondzoemen, maar het is echt niet op onderzoeken gebaseerd. Als we kijken naar wat de wetenschap zegt is normaal gebruik, dus twee of drie porties zuivel, eerder voordelig voor de gezondheid dan nadelig.”

Voedingstoffen

“En melk bevat voedingstoffen die we heel goed kunnen gebruiken”, vult Berkenpas aan. “Eiwitten, vitamine B12, calcium. Die kun je wel uit andere producten halen, maar dat wordt wel lastig. Dan moet je bijvoorbeeld heel veel groente eten, een halve kilo, denk ik. Misschien wel een halve kilo noten en zaden. dat zijn hele grote hoeveelheden. Het zou op zich wel kunnen, maar het is niet makkelijk.”

Gezondheidswinst

Waar komen die verhalen dan vandaan? “Studies die uitwezen dat het drinken van heel veel melk gerelateerd was aan een bepaalde ziekte, hebben veel aandacht gekregen in de media”, legt Postma-Smeets uit. “Terwijl alle onderzoeken met een minder spannende conclusie, zoals: melk in normale hoeveelheden levert een beetje gezondheidswinst op, niet zoveel aandacht krijgen.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *