Verse producten in de lift door Schijf van Vijf

Goed nieuws uit de supermarkt: we kiezen steeds vaker voor gezonde, verse producten. Vooral producten uit de nieuwe Schijf van Vijf vertonen een opvallende stijging. Zo steeg de omzet in groenten en fruit met 8 procent en verse zuivel met 1,2 procent.

Schijf van vijf

Schijf van Vijf

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI in opdracht van brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Dat de nieuwe Schijf van Vijf écht invloed heeft, blijkt vooral op de consumptiestijging van noten. De omzet van die groep producten vloog omhoog met 23 procent nadat het Voedingscentrum een handjevol noten als gezond bestempelde bij de introductie van de nieuwe Schijf van Vijf.

Verse zuivel in de plus

Opvallend is ook dat verse zuivelproducten als melk, yoghurt en kwark een lichte stijging lieten zien. Volgens het voedingscentrum doen we er allemaal goed aan dagelijks twee tot drie porties zuivel tot ons te nemen. Niet alleen omdat melkproducten boordevol waardevolle voedingstoffen zitten, maar vooral omdat ze beschermend werken tegen diabetes Type 2 en darmkanker.

Indeling winkels

De groeiende verkoop van vers in de supermarkten wordt ook toegeschreven aan een nieuwe indeling van veel supermarkten. Bij binnenkomst loop je als klant namelijk steeds vaker meteen tegen de groente- en fruitafdeling aan. En als we daar zijn aangekomen kopen we vooral tomaten, komkommers, uien en paprika. Dit zijn de meest verkochte groenten. Bloemkool is de nummer vijf, maar de verkoop is wel flink gedaald, net als andere traditionele groenten zoals rode kool en witlof. Snoeptomaatjes, avocado’s en voorgesneden groenten zitten daarentegen in de lift. Bananen, appels, mandarijnen, sinaasappels en peren zijn de top 5 in fruitverkoop.

Iedereen gezond?

Eten we nu allemaal gezonder? Nee, helaas niet. uit de cijfers blijkt dat er een groep ‘zware gebruikers’ is van verse producten. Dit zijn dus mensen die al veel verse zuivel, groenten en fruit aten en daar nu nog meer van kopen. Gemiddeld eten we in Nederland nog maar 127 gram groente per dag. In een echt gezond voedingspatroon zou dat 250 gram moeten zijn.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *