Wie is de uitvinder van de kaasschaaf?

De kaasschaaf is niet weg te denken uit onze huishoudens. Toch is dit hulpmiddel geen Nederlandse uitvinding. De bedenker komt uit Noorwegen.

uitvinder van de kaasschaaf

Wie is de uitvinder van de kaasschaaf?

De uitvinder van de kaasschaaf is Thor Bjørklund (1889-1975), een meubelmaker in het Noorse Lillehamer.  Hij raakte geïnspireerd door de schaven waarmee hij het hout voor zijn meubels bewerkte. Hij besloot zoiets te maken voor mooie, dunne plakjes kaas en noemde het ostehøvel. In 1925 vroeg hij patent aan voor zijn vinding, en twee jaar startte de industriële productie. De kaasschaaf bestaat dus ruim 90 jaar.

Niet te zacht of te hard

Inmiddels is de kaasschaaf niet meer weg te denken uit onze keukens. Dit keukengereedschap is geschikt voor het schaven van kazen die niet te zacht en niet te hard zijn. En juist dat soort kazen wordt in Nederland veel gemaakt en gegeten, zoals Hollandse oude kaas en belegen kaas. Voor jongere, zachtere kazen zijn er kortere schaven, waarbij de kaas niet aan het blad van de kaasschaaf blijft kleven.

Vooral in Noord-Europa

De kaasschaaf is een typisch Noord-Europees fenomeen. Vooral in Scandinavië, Duitsland, België en in Nederland zijn we al tientallen jaren bekend met de kaasschaaf. In de rest van de wereld lift de kaasschaaf mee in het spoor van Hollandse kaas.

De duurste

Naast de gewone huis-tuin-en-keuken-kaasschaaf bestaan er ook bijzondere exemplaren. Zo had het Amsterdam Cheese Museum de duurste – belegd met meer dan 200 diamanten – die onlangs werd gestolen. De fabriek van de uitvinder bestaat overigens nog steeds. Die heeft sinds de oprichting in 1927 al miljoenen kaasschaven geproduceerd.


Comments

  1. Pingback: Productidee | Marktvalidatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *