Uitdagingen? Boer Ayoub treedt ze positief tegemoet

Boer worden; het klinkt zo simpel. Maar de uitdagingen voor de melkveehouderij nemen toe. Stikstofplannen, grondgebondenheid, duurzaamheid; de sector ligt in de kijker. Steeds minder jongeren kiezen voor het vak. Tegen de trend in is daar Ayoub, een stadsjongen die niets liever wil dan een eigen melkveebedrijf beginnen.

Ayoub Louihrani (c) Frank Ruijter
Fotografie Ayoub: Frank Ruijter 

Ayoub: Amsterdammer met een boerendroom

Ayoub Louihrani (1997) uit Amsterdam is de enige boer in Nederland met Marokkaanse roots. Al op zijn veertiende wilde hij boer, fellah in het Arabisch, worden. Hij volgde de mbo-opleiding veehouderij en liep jarenlang stage op verschillende melkveehouderijen in Nederland en Marokko.

Bekend uithangbord voor de beroepsgroep

Inmiddels werkt Ayoub als invalboer op verschillende veehouderijen. Zijn droom: een eigen melkveebedrijf. Hij is al te zien in verschillende tv-programma’s en op zijn YouTube-kanaal ‘Fellah’, waarin hij ode aan brengt aan het boerenleven.

Een vak met zegeningen en uitdagingen

In zijn nieuwe boek Ayoub: een stadsjongen met een boerendroom, vertelt hij over de vrijheid die hij ervaart als hij werkt met de dieren en over de rust van het platteland om hem heen. Maar ook onderstreept hij het belang van deze beroepsgroep, die het de laatste tijd te verduren heeft. Stikstofwetgeving, grondgebondenheid, de strijd om land, … het wordt boeren niet makkelijk gemaakt.

Toekomstzorgen

De uitdagingen in de sector zouden de mooie dingen weleens kunnen gaan overschaduwen, zegt Ayoub in zijn boek. “Als ik een nieuwsbericht voorbij zie komen waarin wordt gezegd dat het aantal boeren moet halveren, dan maak ik me wel zorgen over mijn toekomst hier. Ik denk dat de kans groot is dat ik naar Marokko vertrek als ik zie dat het hier niets meer wordt.”

Imagoprobleem

Erg glamorous is het boerenleven niet. Ayoubs beste vrienden begrijpen al niet waarom hij koos voor een leven tussen de koeien en koeienpoep. Het vak (melk)boer kampt met imagoproblemen. Steeds minder jongeren zien de voordelen boven de uitdagingen.

Toegang tot geld als grootste knelpunt

Dat heeft ook met geld te maken. Om een melkveehouderij te kopen, moet je 3 tot 5 miljoen meenemen. Dat is nog niet zo makkelijk. Niet alleen voor Ayoub maar voor veel nieuwkomers in de landbouw. Wageningen University & Research deed met een aantal Europese partners onderzoek naar waar intreden als Ayoub tegenaan lopen. Als grootste knelpunten worden genoemd toegang tot geld (financiering) en toegang tot land.

Geen nevenfuncties

Waar andere boeren het hoofd boven water proberen te houden met een tweede baan erbij, hoopt Ayoub het zónder nevenactiviteiten te gaan redden. Zoals hij in LINDA. zegt: ‘Ik bedoel, je ziet Rutte in het weekend toch ook geen vakkenvullen bij Albert Heijn?’

Stil over stikstof

Over stikstofrechten vindt hij het moeilijk zich uit te laten omdat hij zelf nog geen boerderij heeft. In zijn boek legt hij uit: ‘Ik heb er zelf nog niet mee te maken en dat maakt het lastig om echt te weten hoe iets is en wat de consequenties kunnen zijn. Qua boeren leer je alles nog het beste in de praktijk.’

Stank voor dank

‘Sommige boeren krijgen soms het gevoel dat zij de schuld van alle shit, figuurlijk natuurlijk, krijgen. Ik snap wel dat dat niet eerlijk voelt. Zolang we allemaal blijven eten, hebben we een boer nodig die voor voedsel zorgt.’

Toekomst is duurzaam

Ayoub gaat graag mee met zijn tijd en heeft vertrouwen in de nieuwste ontwikkelingen. ‘Als ik later mijn eigen boerderij heb, wil ik die zeker zo duurzaam mogelijk maken. Zonnepanelen, windmolens, een trekker op waterstof: dat soort dingen, ‘zegt hij in Vertel. Magazine. ‘Ik vind het belangrijk goed te zijn voor de natuur, en daarnaast is zo min mogelijk uitstoot ook goed voor de koeien.’


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *