Uiergezondheid koeien beter dan ooit

De uiergezondheid van koeien was nog nooit zo goed als in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor dieren. Boeren blijken steeds beter in staat om dit soort pijnlijke infecties bij hun dieren te voorkomen. Mede daardoor is het gebruik van antibiotica sinds 2009 met maar liefst 47% afgenomen.

uiergezondheid koeien

Uiergezondheid koeien

Uiergezondheid is belangrijk voor de koe en de melkveehouder. Uierontsteking (mastitis) is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de melkveehouderij. En dat is niet alleen een probleem omdat zo’n ontsteking de melkproductie in de weg zit, maar vooral omdat het de koeien zelf een hoop ellende oplevert.

Mastitis

Mastitis ontstaat als ziekteverwekkers de uier van een koe binnendringen en daar een infectie veroorzaken. Van nature heeft het lichaam van de koe verschillende mechanismes om zo’n infectie tegen te gaan. Ten eerste is de tepel zo gemaakt, dat melk naar buiten kan, maar niets naar binnen komt. En als de bacteriën toch binnendringen zorgen stofjes in de melk ervoor dat de bacteriën zich niet goed kunnen hechten aan de binnenkant van de uier.

Celgetal laag

Om een indicatie te krijgen hoe het staat met de uiergezondheid van koeien wordt gekeken naar het aantal van die bacteriën in de melktank bij een boer. Dit heet het celgetal en dit wordt elke keer gemeten als de melkfabriek de melk komt ophalen bij de boer. Het gemiddelde tankmelkcelgetal was in de afgelopen jaren niet alleen lager dan ooit in Nederland, het is ook lager dan in ons omringende landen, meldt veeteelt.nl. Vooral opvallend is dat dit cijfer in andere landen in de laatste jaren vooral is toegenomen. Nederlandse boeren doen het dus gewoon goed.

Mastitis voorkomen

Door koeien regelmatig te melken en te zorgen voor een schone melkinstallatie kan een boer veel doen om mastitis tegen te gaan. Zo zorgt een boer niet alleen voor gezonde koeien, maar ook meteen voor een gezonde bedrijfsvoering. Een koe met uierontsteking kan namelijk tijdelijk geen melk leveren, doordat ze moeten worden behandeld met antibiotica. Omdat die melk dan sporen van antibiotica kan bevatten, moet de boer die melk weggooien.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *