Tzatziki is de bekendste van alle Griekse dips en heerlijk in combinatie met pitabrood. Je kunt dit bijgerecht heel makkelijk zelf maken met geraspte komkommer, knoflook, olijfolie en natuurlijk… Griekse yoghurt. Het resultaat is fris en pittig tegelijkertijd.
Tzatziki: zo maak je deze frisse Griekse dipsaus
Wat is tzatziki?
Tzatziki is een dip die traditioneel wordt gemaakt met volle yoghurt, knoflook en komkommer. Het smaakt heel lekker bij pittig gekruid eten, door de frisse combinatie van yoghurt en komkommer. Tzatziki wordt meestal geserveerd als bijgerecht, bijvoorbeeld bij vleesgerechten of mezze – kleine gerechtjes uit de mediterrane keuken. Door kruiden toe te voegen zoals dille, peterselie en munt kun je de saus helemaal naar je eigen smaak maken.
Indiaas, Turks of toch gewoon Grieks?
De herkomst van tzatziki is moeilijk te achterhalen. Zo is er een theorie dat tzatziki oorspronkelijk uit India komt, waar nog steeds een soortgelijk gerecht bestaat: raita. Een andere theorie is dat het zijn naam ontleent aan caçik, een vergelijkbaar Turks gerecht. En dan zijn er ook nog Perzische, Arabische en Slavische versies van de yoghurtdip. Overal smaakt de frisse saus net weer anders, door de verschillende kruiden en specerijen.
Romige Griekse yoghurt en véél knoflook
Tzatziki is heel snel en eenvoudig zelf te maken. De basis is natuurlijk de yoghurt. Voor een romig resultaat kun je het beste volle Griekse yoghurt gebruiken met een lekker dikke structuur. Daar voeg je geraspte komkommer aan toe. Belangrijk is om de komkommer eerst goed uit te laten lekken in een vergiet, zo voorkom je dat de dipsaus te waterig wordt. Tzatziki is daarnaast rijk aan knoflook, dit geeft de dipsaus een pittig karakter.
Eén basisrecept, eindeloos veel variaties
Als je het basisrecept van tzatziki eenmaal kent, kun je daar heel makkelijk je eigen draai aan geven. Ben je bijvoorbeeld niet zo’n fan van rauwe knoflook? Rooster de knoflooktenen dan van tevoren even kort in de oven, daardoor wordt de smaak veel milder. Varieer ook gerust met de kruiden: zo kun je naast dille en peterselie ook munt, tijm of koriander gebruiken. Is jouw tzatziki net iets te zuur? Voeg dan een theelepeltje honing toe voor de smaak.
Ingrediënten
350 gram Griekse yoghurt
0,5 komkommer
2 tenen knoflook
1 eetlepel verse dille, fijngehakt
1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
1 citroen
Peper en zout
Bereiding
- Halveer de komkommer in de lengte, was deze met koud water en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit.
- Rasp de komkommer grof en bestrooi met wat zout.
- Doe de komkommerrasp in een vergiet en laat dit een paar uur in de koelkast uitlekken.
- Pel de knoflooktenen en rasp ze door de olijfolie.
- Doe de uitgelekte komkommerrasp in een kom.
- Meng de knoflook en olijfolie door de komkommer, giet de yoghurt erbij en daarna de fijngehakte kruiden.
- Pers de citroen uit.
- Maak de tzatziki op smaak met 1 of 2 theelepels citroensap (afhankelijk van hoe fris je deze wilt hebben) en wat peper en zout.
- Serveer de tzatziki bijvoorbeeld met vers pitabrood bij de borrel, als dip bij de barbecue of bij geroosterde groenten.