Het clichébeeld van de thee met melk drinkende Brit met de pink omhoog is achterhaald. Ook in Azië verdwijnt melk namelijk al jaren in verschillende vormen in de thee. Welke is jouw cup of tea?
Thee met melk? Hoe, wat, waar en waarom?
Waarom drinken Engelsen thee met melk?
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo’n 5 mm melk in te schenken.
Thee met melk in ander landen
Maar ook buiten Groot-Brittannië drinken mensen thee met melk. Hoe dan en waar? Onze top 7.
1. Boterthee uit Tibet
Deze thee met zout en boter is een alledaagse traktatie in Tibet. De jak (een rundersoort in Centraal-Azië) levert de melk voor de boter. Nomadenvolken drinken tot wel veertig koppen boterthee per dag om gezond en warm te blijven.
2. Zoute melkthee uit Mongolië
Zoute melkthee is samen met wodka de nationale drank van Mongolië. Deze thee wordt gemaakt van grote blokken theebladeren die men loshakt en vervolgens kookt. Voor het drinken gaat er een flinke scheut melk van schapen, kamelen, koeien, paarden, geiten, rendieren of jaks in. Als finishing touch geen suiker, maar zout en een klodder zure room.
3. Masala Chai uit India
Wist jij dat Chai in onder andere Pakistan, India, Afghanistan en Turkije thee betekent? Als we in Nederland Chai-thee bestellen, krijgen we het Indiase drankje Masala Chai. Dat is pittige Indiase thee met opgeklopte melk of room en kruiden als kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper.
4. Thee met melk uit Hongkong
Deze zwartetheemelange moet lang trekken in gecondenseerde melk. Hij komt oorspronkelijk uit Sri Lanka en waaide in 1950 over naar China. De thee staat ook wel bekend als zijdekousenthee, omdat je het filtert in een soort sok en de smaak zo zacht is als zijde.
5. Bubble tea uit Taiwan
Thee met ballen, ofwel bubble tea, is zo’n 35 jaar geleden bedacht in Taiwan. Dit ijskoude, zoete drankje gemaakt van thee, melk, siroop en tapiocaballetjes werd een regelrechte hit en waaide over naar andere Aziatische landen en Hollywood. Inmiddels kom je bubbelthee ook tegen in Nederland.
6. Schuimthee uit Maleisië
Teh Tarik is de nationale drank van Maleisië en bestaat uit zwarte thee vermengd met gezoete, gecondenseerde melk. Ze gieten de melkthee meerdere keren van de ene kan in de andere, net zo vaak totdat de thee gaat schuimen. Daarna gaat de thee pas in een kopje.
7. Cheese tea
De nieuwste hype in Amerika, overgewaaid uit China en de rest van Azië. Cheese tea, ook wel kaasthee, is ijsthee met een laagje roomkaas. Naast het romige laagje roomkaas wordt het drankje vaak ook nog voorzien van een topping met lekkere smaakcombinaties. Denk dan aan bijvoorbeeld aan chocolade, zoute karamel of fruitsmaken.