Teambuilding tussen de melkkoeien

Weer eens wat anders dan een escaperoom bezoeken of lasergamen: koeien melken en verzorgen op de boerderij. Een leerzaam teamuitje. Overall en laarzen aan en aanpakken maar! De nuchtere boerderijsetting blijkt bovendien ideaal om nieuwe inzichten op te doen.

Teamuitje koeien

Koeien melken met je collega’s: leuk en leerzaam

Op teambuilding tussen de koeien, dat is meer dan een leuke beleving. Want tijdens het koeien melken of voeren, leer je echt iets over samenwerken, communicatie en leiderschap. Organisator Henk Vroom van GezondBoerenVerstand is als boerenzoon opgegroeid op een melkveehouderij in het Groningse dorp Opende. Na zijn studie Technische Bedrijfskunde werkte hij in het bedrijfsleven. Met deze vorm van coaching brengt hij beide werelden samen.

Je aanpak zegt wat over jou

Werken met dieren, dat doet iets met mensen, merkt Henk. “Het zijn levende wezens, dus er is echt interactie met het dier. Het is onvoorspelbaar. En dan zijn koeien ook nog eens groot en indrukwekkend. Mensen komen veel van zichzelf tegen. Want hoe verplaats je bijvoorbeeld een koe? De één doet dat op een directieve manier – met stemverheffing en misschien een tik op de bil – en de ander op een meer stressvrije manier door ze bijvoorbeeld te verleiden met voer. Dat zegt veel over hoe mensen in elkaar zitten.”

Boerenwerk als spiegel voor het team

Het werk op de boerderij laat dus haarfijn zien hoe samenwerking en leiderschap binnen een team verloopt. In elke groep zit wel een haantje-de-voorste. En iemand die de kat uit de boom kijkt. Henk: “Daar reflecteren we op. Wat zijn de voor- en nadelen van dit gedrag? Elkaar feedback geven is makkelijker in deze setting. Van het praktische werk en de geur van hooi krijg je goede zin. Het maakt dat je logischer en met meer afstand naar zaken kan kijken.”

Dagje meedraaien op een melkveebedrijf

Een dagje – of zelfs 24 uur, met overnachting – meedraaien op een melkveebedrijf kan de sfeer en samenwerking binnen een team verbeteren. Mensen worden heel puur als ze letterlijk ‘met de voeten in de klei’ staan. De hiërarchie valt weg. Voor de meesten is het een volkomen nieuwe setting. En de koeien zelf? Die hebben er geen last van. “Het is een zorgboerderij, ze zijn gewend aan veel interactie. De koeien en de boer zijn erop ingespeeld, dat helpt enorm.”

Zingeving? Je vindt het op de boerderij

Bedrijfsevents brengen levendigheid op de boerderij. Voor melkveehouders is het een interessante manier om hun activiteiten uit te breiden en hun passie en trots te delen. Daarbij: zingeving is in het bedrijfsleven een belangrijk vraagstuk. Het mooie aan een boerderij, vindt Henk, is dat je vóelt dat het ongelofelijk zinvol werk is. “Het draait om de productie van voedsel, om bevorderen van dierenwelzijn. Dat stimuleert om als groep in gesprek te gaan over wat zinvol is.”


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *