Synthetische melk, 5 dingen die je moet weten

Na havermelk, sojamelk, rijstmelk, kokosmelk en hennepmelk gaat het nu ook over synthetische melk. Maar is dat een hippe melkvervanger of toch iets compleet anders? 5 dingen die je moet weten over synthetische melk.

synthetische melk

Synthetische melk, wat is dat eigenlijk?

Synthetische melk is melk die wordt geproduceerd zonder dat er een koe, geit of schaap bij komt kijken. Met andere woorden: kunstmatig gemaakte melk. Hiervoor worden onder meer gistcellen, gras of andere groene planten gebruikt. De productie gaat via de chemische weg. In een laboratorium dus en niet op de boerderij.

Hoe gaat de productie in zijn werk?

Synthetische melk ontstaat via gisting. Hierdoor lijkt het productieproces op dat van bierbrouwen. De Amerikaanse startup Perfect Day ontwikkelde gistcellen die melkeiwitten kunnen maken. Tijdens een fermentatieproces zetten deze gistcellen suiker om in melkeiwitten. Vervolgens voegen de makers diverse bestanddelen toe zodat het dezelfde eigenschappen krijgt als koemelk. Daardoor kunnen ze met hiermee bijvoorbeeld ook milkshakes, yoghurt en kaas maken.

Hoe smaakt synthetische melk?

Het schijnt nagenoeg hetzelfde te smaken als reguliere melk. Ook lijkt de laboratoriummelk er als twee druppels water op. Bij andere plantaardige melkvervangers zoals amandeldrink, sojadrink, haverdrink, rijstdrink of kokosmelk proef en zie je een sterkere verschillen met echte melk. Overigens blijft het voorlopig gissen naar de smaak en uitstraling van synthetische melk. Het product verschijnt naar alle waarschijnlijkheid niet eerder dan 2020 op de markt.

Is synthetische melk gezond?

Dat is nog niet bekend. En dat komt simpelweg omdat het product nog niet verkrijgbaar is en nog niet grootschalig is onderzocht.

Hoe zien wetenschappers de ontwikkeling van synthetisch voedsel?

Ze verwachten dat dit veel kan betekenen voor de voedselindustrie. Techbedrijven die synthetische zuivel of gekweekt rundvlees maken, hebben bijvoorbeeld een kleine ecologische voetafdruk. Impossible Foods (VS) ontwikkelde een vleesloze burger van tarwe, kokosolie en aardappelen en beweert daarvoor 95% minder land, 74% minder water en 87% minder CO2 te gebruiken dan makers van een rundvleesburger. Experts denken dan ook dat kort na de lancering van synthetische melk snel ‘rood vlees producten’ op de markt komen.


Comments

  1. Pingback:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *