Superboer: game met échte koeien

superboer game

Dankzij games als Farmville en Hayday is ‘boertje spelen’ is al tijden een online hit. De in februari gelanceerde Superboer game maakt het allemaal nóg realistischer. Het spel verbindt de virtuele wereld met de echte melkveehouderij.

Sensoren in de stal

Superboer draait om het voorspellen van alles op de boerderij. Wat doen de koeien, hoeveel melk geven ze en wat eten ze? De voorspellingen worden getoetst aan de hand van realtime gegevens uit het bedrijf. Het unieke is dat gebruikers direct in verbinding staan met de boerderij. Ze ontvangen data van de melkrobot en input dankzij sensoren op de koeien. Ook kunnen ze live meekijken in de stal.

Doekoe voor een koe

Alle gebruikers krijgen een startkapitaal 3000 doekoe (!) om koeien te ‘kopen’. Goede voorspellingen leveren eveneens ‘geld’ waarmee de gamer zijn veestapel kan opbouwen. Hoe meer hij weet van het vak, het bedrijf en de koeien, hoe hoger zijn status. Zo klimt hij op van boerenknecht tot ‘superboer’.

Zuivel verbinden

Spelers kunnen onderling concurreren om de hoogste score. Hiermee wil mede-ontwikkelaar Carel de Vries gamers te motiveren om fanatiek te gaan spelen. Hij hoopt dat het spel de zuivelsector opnieuw met de maatschappij verbindt.

Een echte boer

En daarom heeft Superboer bewust gekozen voor een echt melkveebedrijf, een echte boer en echte koeien in de hoofdrol. De fysieke boerderij staat in Etten-Leur en is van René Vermunt. Hij besteedt veel aandacht aan dierenwelzijn en rondleidingen waarbij bezoekers met een koe mogen knuffelen. In zijn twee stallen leven 65 gevlekte vriendinnen en zij genieten onder meer een speciaal koeienwaterbed.

Live koeien kijken

In het Algemeen Dagblad vertelde boer Vermunt over zijn motivatie om zijn bedrijf digitaal open te stellen: “Ik vind het goed dat het publiek mee kan kijken op een melkveebedrijf om meer mensen op die manier te betrekken bij het wel en wee van de melkveehouderij.” Mede-ontwikkelaar De Vries: “We willen zoveel mogelijk burgers in de praktijk verbinden met het hart van een echt melkveebedrijf.”

Boertje spelen? Ga snel naar superboer.nl


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *