Steeds meer zuivelconsumptie in Amerika

Een nieuwtje van de andere kant van de oceaan: in 2019 consumeerde de gemiddelde Amerikaan meer zuivel dan het jaar ervoor! Dat blijkt uit een onderzoek van het USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw. Maar wat betekenen deze cijfers? En hoe staat het met onze eigen zuivelconsumptie?

zuivelconsumptie

Meer zuivel betekent niet per se meer melk

De gemiddelde Amerikaan consumeerde in 2019 ongeveer 296 kilo zuivel, en dat is meer dan 3 kilo meer dan in 2018. Toch betekent dat niet dat er in Amerika steeds meer melk gedronken wordt. De toename komt vooral door een stijging van de kaas- en boterconsumptie. Melk was juist iets minder populair: er was een daling van bijna 2 liter per Amerikaan te zien.

Steeds meer volle melk

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek: mensen zijn steeds meer volle melk gaan drinken. Tegen de trend in dus. Hoe dat kan? Daar geeft het onderzoek geen uitsluitsel over. Misschien komt het doordat volle melk veel wordt gebruikt voor melkschuim. Of door een van de andere voordelen van volle melk.

Dezelfde zuivelconsumptie in Nederland

En hoe zit het met onze eigen zuivelconsumptie? In Nederland is eenzelfde trend als in de Verenigde Staten te zien: meer zuivel, maar vooral door kaas, boter, roomproducten en gefermenteerde zuivel zoals yoghurt. En ook bij ons is de melkconsumptie de afgelopen jaren een beetje afgenomen. Opvallend: de grootste daler is het ouderwetse toetje. Sinds 2016 is de verkoop met bijna een kwart afgenomen. Dit komt waarschijnlijk doordat mensen steeds bewuster eten. Ze ruilen een suikerrijk nagerecht steeds vaker om voor een gezonder alternatief, zoals kwark.

Wereldwijde cijfers

Wil je meer weten over de cijfers rondom zuivel van het afgelopen jaar? ZuivelNL zette alle cijfers over bijvoorbeeld verkoop, de industrie en duurzaamheid overzichtelijk op een rijtje. Zo zie je gemakkelijk hoe de hooivork in de steel zit!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *