Steeds meer kaaswinkels in Nederland (en dit is de reden)

Voor een écht lekker stuk kaas ga je naar de kaasboer. De afgelopen tien jaar is het aantal kaasspeciaalzaken is Nederland flink gestegen, zo blijkt uit cijfers. Vooral in de coronatijd zijn er steeds meer kaaswinkels bijgekomen.

kaaswinkels in nederland

Kaas steeds vaker via speciaalzaken verkocht

Ondanks dat er steeds meer supermarkten bijkomen, blijft het aantal food-speciaalzaken stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Vooral kaas wordt steeds meer via speciaalzaken verkocht. In 2014 waren er nog 536 kaaswinkels in Nederland en in 2024 is dat aantal gestegen tot 732 vestigingen. Met name in de coronaperiode, tussen 2021 en 2022, kwamen er steeds meer kaaswinkels bij. En deze groei zette vervolgens door.

Herwaardering voor kwaliteit en ambacht

Volgens de Kamer van Koophandel is er een duidelijke verklaring voor deze trend. Mensen zijn de waarde van kwaliteit en specialiteit (opnieuw) gaan waarderen. Zelfs in tijden van onzekerheid. Door de beperkingen in de horeca, zochten mensen in de coronatijd naar alternatieven om thuis van culinaire hoogstandjes te genieten. Sindsdien wordt het ‘avondje uit’ steeds vaker ingeruild voor een compleet verzorgde borrelavond thuis.

Noord-Holland heeft grootste kaaswinkeldichtheid

Bij zo’n borrelavond mag een lekker stuk kaas of een uitgebreide kaasplank uiteraard niet ontbreken. Opvallend is dat de grootste stijging van het aantal kaasspeciaalzaken plaatsvond in Friesland, met 88 procent. In Brabant en Gelderland steeg het aantal kaaswinkels met ruim vijftig procent, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Noord-Holland heeft de grootste kaaswinkeldichtheid: daar zijn iets meer dan vijf kaaswinkels per 10.000 inwoners.

Kaas met een verhaal: dat mag wat kosten

Kaas wordt door veel mensen gezien als een delicatesse. Daarom zijn we bereid wat meer te betalen voor een bijzondere kaas. Kaasspeciaalzaken onderscheiden zich met lokale en seizoensgebonden producten die je niet in de supermarkt vindt. Kortom: kaas met een verhaal. Vaak kopen mensen kaas in combinatie met andere luxeproducten. Sommige kaaszaken verkopen daarom ook wijn, olijven, vleeswaren en vers gebrande noten.

Beleving, trots en vakmanschap

Kaaswinkels blijven relevant door met de tijd mee te gaan. De speciaalzaken voegen met hun unieke assortiment iets toe aan het bestaande aanbod. En ze bieden de klant beleving. Zo beschikken sommige kaasspeciaalzaken over een eigen proeflokaal. Kaasfanaten kunnen daar terecht voor kaasproeverijen en workshops. Uit onderzoek blijkt dat er zeker toekomst is voor delicatessenzaken, zolang de ondernemer trots is op zijn producten én vakmanschap toont.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *