Steeds blijer van boter

Wij Nederlanders vonden boter altijd al lekker en ‘natuurlijk’. Maar de laatste drie jaar vinden het ineens ook steeds gezonder en moderner. Dat blijkt uit de zuivelbarometer, een representatieve steekproef onder 600 Nederlanders.

boter

Boter (of roomboter) is een stokoud zuivelproduct. En het wordt sinds mensenheugenis op precies dezelfde manier gemaakt. Door melk net zolang te roeren tot het vet en het vocht van elkaar zijn gescheiden.

Boter is ‘natuurlijk’

Geen wonder dus dat we als volk roomboter en geklaarde boter zoals ghee heel ‘natuurlijk’ vinden. En dat vinden we al een tijdje. De zuivelbarometer is een driejaarlijks onderzoek waarbij een representatieve groep van Nederlanders wordt ondervraagd. Drie metingen geleden, in 2008, vond meer dan 80% van Nederlanders boter ook al heel natuurlijk. Dat cijfer is lichtjes gestegen.  En dat we boter lekker vinden, is natuurlijk ook geen verrassing. Ook dat cijfer is al jaren stabiel.

Boter is ‘gezond’

Wel opvallend is dat we boter steeds gezonder vinden. In 2008 vond amper 40% van Nederlanders boter gezond. Nu is dat meer dan 60%. Hoe dat komt? Waarschijnlijk doordat we tegenwoordig een wat genuanceerder beeld krijgen over de effecten van verzadigd vet in zuivelproducten. Tot een paar jaar geleden werd dat nog gezien als een risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar in de afgelopen jaren blijkt dat dit verband bij zuivelproducten er helemaal niet te zijn.

Boter is ‘modern’

Wellicht nog opvallender is dat we boter opeens als ‘modern’ zijn gaan zien. In 2008 vond slechts een kleine 30% van mensen dat, tegenwoordig bijna 60%. Er zijn nu zelfs plantaardige alternatieven die graag ‘boter’ worden genoemd. Hoe dat kan? Waarschijnlijk omdat roomboter door gezondheidsgoeroes in de laatste jaren als een soort superfood wordt aangeprezen, net als bijvoorbeeld kefir. En natuurlijk omdat je er de lekkerste botersauzen mee kunt maken.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *