Goud in Rio dankzij kwark en yoghurt?

Ons Olympisch team deed in Rio kracht op met behulp van een nieuwe, speciale kwark en yoghurt. Mede ontwikkeld door turner Epke Zonderland. De zuivelproducten bevatten nét even meer eiwitten dan een gemiddeld bakje of pakje kwark en yoghurt.

kwark en yoghurt

Epke Zonderland ontwikkelde samen met Erik te Veldhuis van het topsportrestaurant op sportcentrum Papendal en zuivelreus Friesland Campina nieuwe soorten kwark en yoghurt. Ze zien er precies hetzelfde uit als ‘normale’ kwark en yoghurt. Ze proeven ook hetzelfde, maar er is één verschil. Ze bevatten iets meer eiwitten.

Meer eiwit

Zo zit er in de kwark 10 gram eiwit per 100 gram, iets meer dan in ‘normale’ kwark. En dat is niet zonder reden. Eiwit is een belangrijk stofje voor na het sporten. Tijdens het trainen ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in je spieren. Om die goed en snel te herstellen is voldoende eiwit belangrijk, want die bevatten aminozuren. Die aminozuren helpen je spieren te herstellen. En daarom eten al die atleten kwark na de training.

Essentiële aminozuren

Het goede van zuivel is dat het alle essentiële aminozuren bevat, die je lichaam nodig heeft om je spieren te laten herstellen.  Precies om die reden eet Epke zelf na elke training binnen twintig minuten tweehonderd gram kwark.

Bouwstoffen

Veel voedsel bevat eiwit, maar de meeste (hoogwaardige) eiwitten vind je vooral in vlees, vis en in zuivelproducten als yoghurt en kwark. Bovendien bevatten yoghurt, kwark, melk en andere zuivelproducten naast eiwit, ook andere stofjes die goed zijn voor je lichaam. Denk aan calcium, zink en vitamine B2 en B12.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *