Spanjaarden gezondste volk ter wereld, Nederland 13e

Spanjaarden zijn het gezondste volk ter wereld. Dat blijkt althans uit de Bloomberg Health Index. Die index is gebaseerd op onder meer levensverwachting, risico’s op ziekte, roken, ondervoeding en de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Nederland staat op plek 15.

italianen gezondste volk

Spanjaarden gezondste volk

Wat maakt de Spanjaarden het gezondste volk ter wereld? De belangrijkste statistiek is de levensverwachting. Als Spaanse baby heb je op dit moment de op drie na hoogste levensverwachting ter wereld. In Zwitserland en Japan is het nog hoger. Maar naar verwachting zal de levensverwachting van de Spanjaarden alleen maar toenemen. In 2040 is de levensverwachting naar verwachting het hoogste ter wereld met 86 jaar.

Wat maakt ze zo gezond?

De belangrijkste reden is de mediterrane leefstijl. Spanjaarden hebben relatief veel contact met hun familie, hebben een rijk sociaal leven en koken en eten vaak samen. Daardoor is een maaltijd vooral een sociaal gebeuren en staat genieten voorop. Bovendien eten ze het mediterrane dieet met veel groente en fruit, vis, een beetje vlees en zuivel en olijfolie.

Mediterrane dieet

Het oorspronkelijke mediterrane dieet is al jarenlang een soort blauwdruk voor wereldwijde voedingsvoorschriften. Bij de vorige versie van de Bloomberg Health Index stond Italië bijvoorbeeld op de eerste plaats. De Italianen scoren nog steeds uitstekend met een tweede plek in de index, gevolgd door IJsland, Japan en Zwitserland. Opvallend: in de top vier zijn het allemaal relatief rijke landen waar veel vis wordt geconsumeerd.

Economie niet doorslaggevend

Als je kijkt naar de leefstijl is het bijna logisch dus dat Spanje op 1 staat, zou je bijna zeggen. Toch gaat het op veel vlakken ook helemaal niet goed met het Zuid-Europese land. De economische groei stagneert al jaren en jeugdwerkloosheid is er relatief gezien hoog. Toch blijken die economische factoren blijkbaar niet doorslaggevend als het om gezondheid gaat.

Overgewicht zeldzaam

Overgewicht is in Spanje bijvoorbeeld relatief zeldzaam. En ook de bloeddruk en het cholesterol van de Spanjaarden en Italianen is veel beter dan de bevolking van bijvoorbeeld Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook zijn er in Spanje en Italië relatief veel artsen. Ook dat speelt volgens het onderzoek een rol.

Nederland 15e

Nederland scoort ook goed. Wij staan op de 15e plek in de lijst. Boven bijvoorbeeld Duitsland, Canada en Nieuw-Zeeland. Maar drie jaar geleden bij het uitkomen van de vorige index stonden we nog 13e. Onder andere Frankrijk heeft ons ingehaald. Wat wij nog kunnen verbeteren? Vergeleken met de Italianen en Spanjaarden eten we bijvoorbeeld nog steeds te weinig groente. Ook zijn we gemiddeld wat zwaarder en hebben we minder (goede) vrienden waar we leuke dingen mee doen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *