Shake it! De 10 lekkerste melkliedjes

melkliedjes

Melk zorgt al decennialang voor gezonde inspiratie, ideeën en energie in de muziekwereld. Dat levert lekkere liedjes op. The Daily Milk giet ze in een smakelijke Top 10.

10. No Milk Today – Herman’s Hermits

Haalde 19 november 1966 de eerste plek in de Top 40 en stond daar vijf weken. Herman (echte naam: Peter Noone) kreeg er een gouden plaat voor in een Nederlandse zuivelfabriek (geen grap). Dapper: Friesche Vlag gebruikte dit lied in een commercial.

9. Milk Cow Blues – Sleepy John Estes

Deze blues standard is bijna een eeuw oud en inspireerde zo’n beetje de hele muziekwereld. Tientallen bands en artiesten coverden het nummer. Van Elvis Presley tot Aerosmith en van The Kinks tot Eric Clapton.

8. Black Milk – Massive Attack

Black Milk was zuur voor Manfred Mann. Massive Attack had er namelijk zonder zijn toestemming een sample van zijn lied Tribute voor gebruikt. Daarop klaagde Mann de band aan. Omdat de kemphanen op de valreep schikten, kwam het niet tot een rechtszaak.

7. Milk and Money – The Fratellis

Onderschatte parel van de band die piekte met meebruller Chelsea Dagger. Alleen al door de woordspeling in de titel verdiende dit liedje een Top 10 notering. Frontman Jon Fratelli schreef het, maar durfde het pas na lang aandringen van zijn band op de plaat te zetten.

6. Milk It – Nirvana

Mensen die niet vies zijn van een paar smerige gitaren komen met dit nummer aan hun trekken. Let ook op het fantastische drumwerk van Dave Grohl. Naar verluidt zorgde heroïnegebruik ervoor dat Kurt Cobain deze song schreef.

5. Milk – Garbage

Volgens zangeres Shirley Manson is Milk haar meest duistere liedje. Eén zin uit een boek van Michael Ondaatje – “the throat is a kitchen” – inspireerde haar tot het schrijven van het nummer. Milk gaat over verlies en de angst daarvoor.

4. Cigarettes and Chocolate Milk – Rufus Wainwright

Afgaande op dit lied moeten sigaretten en chocolademelk wel een geniale combinatie vormen. Wainwright schreef het in 2000. Het gaat over decadentie en is een ode aan subtiele verslavingen.

3. Cream – Milk Inc. (album: Apocalypse Cow)

Hoe milky wil je het hebben? Songtitel, bandnaam en de briljante albumtitel hebben een melk-link. Het Belgische Milk Inc. was ook niet zomaar een groepje. 31 van hun 34 singles haalden de Top 10 in eigen land. Cream behoorde daar trouwens niet toe.

2. Milkshake – Kelis

Een song die iedereen laat schudden. De titel is allesbehalve letterlijk, maar dat zal geen verrassing zijn. Waaraan het wel refereert, is zo te vinden op het grote internet. En oh ja, Kelis drinkt geen milkshakes. Echt niet.

1. Under the Milky Way – The Church

Een eerbetoon aan De Melkweg in Amsterdam. Frontman Steve Kilbey zat er in de eighties zo vaak – vooral in het coffeeshopgedeelte – dat hij een nummer schreef over zijn Milky Way. Het was de grootste hit van de Australische new wave band.

Beluister de Top 10 + 25 bonusmelknummers op Spotify

Luister ook onze loeigoeie koeienlijst!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *