Schoolmelk? Alles wat je moet weten

Schoolmelk, dat is toch iets van vroeger? Ja en nee. Schoolmelk bestaat inderdaad al heel lang – sinds 1937 – maar is nog steeds een begrip in Nederland.

schoolmelk

Schoolmelk, wat is dat ook alweer?

Schoolmelk is melk die zuivelbedrijven leveren aan kinderen op basisscholen. In Nederland drinken ongeveer 120.000 leerlingen elke dag een of meer pakjes melk op school. Ouders sluiten hiervoor een abonnement af waardoor hun kinderen voor een klein bedrag (28 cent per kind per pakje) schoolmelk ‘krijgen’.

Lauwwarm met een velletje…

Ondanks de populariteit – tot op de dag van vandaag is er een Wereld Schoolmelkdag – was het niet altijd koek en ei met schoolmelk. Mensen die ermee opgroeiden in de jaren vijftig en zestig hebben er lang niet altijd goede herinneringen aan. Sommige docenten geloofden destijds namelijk dat het beter was voor de spijsvertering als de melk niet koud maar lauw werd gedronken. Ze lieten de melk dus de hele ochtend naast de verwarming staan. Vaak was dan ook melkvet naar boven gedreven en vormde het een velletje.

Gelukkig is het nu beter geregeld

Inmiddels weten we gelukkig wat meer over wat lekker en goed is voor je en drinken we melk gewoon koud. De logistiek rond schoolmelk is daar tegenwoordig ook helemaal op afgestemd. Leverancier FrieslandCampina wil dat kinderen verse en lekkere koude melk drinken én dat scholen geen omkijken hebben naar het product. Daarom levert het bedrijf koelkasten aan scholen en zorgt het bedrijf ook dat de vlekkeloos en vooral koud verloopt.

Gezond drinken op school

Melk is belangrijk voor kinderen in de groei. Met een pakje schoolmelk (25 cl) krijgen ze al bijna de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid melk of yoghurt binnen. Het is is een van de redenen waarom ouders ook anno 2019 nog voor schoolmelk kiezen voor hun kinderen (mits hun school eraan meedoet). Deze site vertelt er meer over.

Geen toegevoegd suiker, wel bouwstoffen

Het Voedingscentrum geeft een duidelijk advies over drinken op school: water is de beste dorstlesser en kinderen hebben daarnaast elke dag magere of halfvolle melk, yoghurt of andere zuivel nodig. Die producten zitten namelijk propvol waardevolle bouwstoffen voor een kind in de groei. En anders dan zoete drankjes, volgt na het drinken geen zuuraanval op het gebit. Melk is dus ook nog eens goed voor je tanden.

Waar komt het vandaan?

Schoolmelk ontstond in de jaren dertig in Groot-Brittannië. Onderzoek wees daar uit dat het geven van melk aan schoolkinderen een positieve invloed had op hun groei en ontwikkeling. Het Crisis-Zuivelbureau haalde het idee naar Nederland en startte in 1937 een proef met flesjes melk in de arme wijken van Rotterdam. Er moest naar draagkracht worden betaald aan de onderwijzer. De armsten kregen, dankzij gemeentelijke subsidie, gratis melk.

Succes met subsidie

Het gekopieerde Engelse idee viel hier goed en groeide al snel uit tot een succes. Eind jaren vijftig ontvingen bijna alle lagere scholen in Nederland schoolmelk. Het Rijk verstrekte daarvoor toen de subsidies. Sinds 1977 subsidieert de Europese Unie het zuivelproduct.

Thatcher the milk snatcher

Hoe geliefd schoolmelk in binnen- en buitenland was, bleek misschien nog wel het meest in 1970 in Groot-Brittannië. Margaret Thatcher, net begonnen als minister van Onderwijs en Wetenschappen, schafte toen de gratis melk voor scholieren af. Die maatregel schoot pers en publiek in het verkeerde keelgat, maar ze gaf geen strobreed toe. Dat leverde haar de bijnaam ‘Thatcher the milk snatcher’ op.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *