Schapenmelk: beter dan koemelk?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar schapenmelk. Het lijkt op het eerste gezicht op een mooie aanvulling op koeienmelk, maar er kleven ook nadelen aan de drank. Welke dat zijn? Je leest het hier.

schapenmelk

Hoe gezond is schapenmelk?

Schapenmelk is wat betreft voedingswaarde vergelijkbaar met koemelk en zou dus prima in een gezond voedingspatroon passen. Alleen is het vetgehalte van schapenmelk wel een flink stuk hoger: zo’n 50%. Wanneer je kijkt naar eiwitten, verschillende vitamines, calcium en magnesium is schapenmelk een prima alternatief voor koeienmelk.

De smaak van schapenmelk

Veel mensen denken dat de smaak van schapenmelk vergelijkbaar is met die van geitenmelk. Dus wat zuurder dan koemelk, en met een andere nasmaak. In de praktijk valt dit mee. Schapenmelk lijkt aardig op koemelk, en is door het hoge vetgehalte hoogstens wat romiger.

Schapenmelk geen oplossing voor lactose-intolerantie

Een belangrijke reden waarom sommige mensen op zoek zijn voor een alternatief voor koemelk, is een lactose-intolerantie. Voor dit probleem biedt schapenmelk geen uitkomst. Uit onderzoek blijkt zelfs dat deze melk meer lactose bevat dan koeienmelk. Je kunt dus beter kiezen voor lactosevrije melk.

Wel een oplossing voor koemelkeiwitallergie

Voor mensen die last hebben van een koemelkallergie kan schapenmelk, in tegenstelling tot geitenmelk, wel een oplossing zijn. Het eiwit in schapenmelk is namelijk heel anders van structuur dan koemelkeiwit.

Schapenmelk: niet ongezond, best lekker maar duur!

Schapenmelk is dus een prima zuivelproduct. Maar waarom liggen dan niet alle schappen vol met het spul? Dat heeft vooral met de prijs te maken. Waar een liter melk in de supermarkt ongeveer een euro kost, ben je voor een liter schapenmelk bijna zes euro kwijt. Dat komt vooral doordat het melken van schapen enorm intensief werk is. Een schaap geeft ongeveer twee liter melk per dag, en moet daarvoor twee keer gemolken worden. Ter vergelijking: een Nederlandse melkkoe geeft meer dan 25 liter melk per dag, meer dan tien keer zoveel!

Meeste schapenmelk verwerkt tot kaas

Doordat het melken van schapen zulk arbeidsintensief werk is, wordt de meeste schapenmelk verwerkt tot kaas. Met dat product kan de boer meer geld vragen, omdat er meer vraag naar is. Bekende schapenkazen zijn bijvoorbeeld de Franse blauwschimmelkaas Roquefort, en de Griekse feta, die je veel in salades tegenkomt.

Nog meer melksoorten

Naast koeien, schapen en geiten gebruiken mensen nog meer soorten melk. Zo wordt buffelmelk gebruikt om verschillende soorten kaas van te maken, waarvan mozzarella de bekendste is. Ook paarden kun je melken. Dit wordt vooral gedaan in Centraal-Azië, waar de melk gebruikt wordt om een alcoholische drank mee te maken. Ook wordt paardenmelk gebruikt in verschillende crèmes en lotions.

Behalve melk van dieren, komen er steeds meer soorten plantaardige ‘melk’ op de markt. Deze dranken lijken op melk, maar hebben vaak maar een klein deel van de voedingswaarden van koeienmelk. Deze producten mogen daarom officieel geen ‘melk’ heten.

Is schapenmelk beter dan koemelk?

Dus: is schapenmelk beter dan koemelk? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. De melk bevat meer vitaminen, maar ook een stuk meer vet. Daarnaast is de melk erg duur, waardoor het voor de meeste mensen niet realistisch is om in het dagelijks dieet in te passen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *