Rijstpudding met stoofpeertjes en speculaaskruimels

Melk en rijst. Dat zijn de twee basisingrediënten voor het maken van heerlijke rijstpudding. Een ouderwets lekker dessert, dat niet moeilijk is om te maken. Geserveerd met stoofpeertjes en speculaaskruimels is rijstpudding een ware traktatie.

rijstpudding marily monroe

Het favoriete toetje van Marilyn Monroe

Kookboeken en bewaarde boodschappenlijstjes van Marilyn Monroe verraden dat de beroemde filmster graag warme melk met muesli at als ontbijt én haar dag afsloot met rijstpudding. Dat laatste was haar favoriete toetje. Rijstpudding wordt vaak gezien als iets nostalgisch, maar chef-koks blazen het oudhollandse gerecht nieuw leven in. Bij verschillende restaurants kom je rijstpudding of riz au lait tegen op de dessertkaart.

Rijstpudding maak je met melk en dessertrijst

Rijstpudding is een eenvoudig én budgetvriendelijk dessert. Het wordt gemaakt met melk en dessertrijst. Dit is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht, dik en plakkerig wordt. Deze rijst smaakt wat zoeter en romiger dan normale, droogkokende rijst. Dessertrijst is om die reden ook heel geschikt voor het maken van rijstepap. Ook wordt dessertrijst veel gebruikt als vulling voor rijstevlaai. Geen dessertrijst? Gebruik dan als alternatief risottorijst.

Oudhollands gerecht nieuw leven ingeblazen

Wil je zelf rijstpudding maken, dan is het handig om hiervoor een kookpan met een dikke bodem te gebruiken, die de warmte goed vasthoudt. Serveer de rijstpudding bijvoorbeeld met warme stoofpeertjes, kaneel en speculaaskruimels: een winterse klassieker. Maar je kunt de rijstpudding ook een Midden-Oosters tintje geven met rozenwater, granaatappelpitten en geroosterde pistachenoten. Wedden dat je gasten ervan zullen smullen?

Ingrediënten voor de rijstpudding

  • 120 gram dessert- of risottorijst
  • 500 milliliter halfvolle melk
  • 1 theelepel vanille-extract

Ingrediënten voor de stoofpeertjes

  • 4 stoofperen
  • 350 ml rode wijn
  • 200 ml water
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 1 eetlepel honing
  • 4 speculaasjes

Bereiding

  1. Schil de stoofperen, maar laat het steeltje zitten.
  2. Giet de rode wijn en het water in een grote pan.
  3. Voeg de kaneel, het kaneelstokje, de steranijs en de honing toe.
  4. Zet de stoofpeertjes rechtop in de saus.
  5. Laat de peertjes op een zacht vuurtje ongeveer 2,5 tot 2 uur stoven.
  6. Doe ondertussen de rijst, melk, kaneel en het vanille-extract in een steelpannetje.
  7. Kook dit 15 tot 20 minuutjes zachtjes op laag vuur. Roer regelmatig.
  8. Laat de rijstpudding goed afkoelen.
  9. Verdeel de rijstpudding over vier bordjes en maak een kuiltje in het midden.
  10. Zet op elk bord een stoofpeertje bovenop de rijstpudding.
  11. Verkruimel de speculaasjes en garneer koekkruimels over de rijstpudding en de peertjes.

Variatietip: in plaats van speculaaskruimels kun je ook amandelschaafsel gebruiken als garnering. Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een koekenpan zonder olie of boter en strooi dit over het gerecht.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *