Raita: het recept voor deze frisse Indiase yoghurtdip

Minder bekend dan Griekse tzatziki, maar minstens zo lekker fris: raita. Dit bijgerecht uit India op basis van yoghurt wordt traditioneel geserveerd als verkoelend element bij een pittige currymaaltijd. Maar raita is ook heerlijk als dipsaus bij de borrelplank.

raita

Wat is raita?

Raita is een bijgerecht uit India dat wordt gemaakt van yoghurt, groente en verse kruiden. De naam komt van twee Sanskrietwoorden: rajika, wat zwarte mosterd betekent, en tiktaka, wat pittig betekent. De bekendste raita is komkommerraita. Dit is een frisse tegenhanger van bijvoorbeeld een curry: de verkoelende yoghurtsaus ‘blust’ het pittige eten. Raita wordt dan ook vaak geserveerd als bijgerecht bij een kruidige maaltijd, met rijst en naanbrood.

Yoghurt belangrijk ingrediënt in India

Yoghurt is een heel belangrijk ingrediënt in India. Een groot deel van de Indiase bevolking eet immers vegetarisch, vooral in het zuiden van het land. Yoghurt voorziet het lichaam toch van de nodige eiwitten. Raita geldt dus niet alleen als verkoelend element bij de maaltijd, maar ook als leverancier van eiwitten en beschermer van een gezonde darmflora. Geen wonder dat raita al eeuwenlang een essentieel onderdeel is van de Indiase culinaire traditie!

Lekker bij een curry, borrelplank of barbecue

Zelf raita maken is heel eenvoudig. Je hebt daarvoor een dikke yoghurt nodig, waar je geraspte komkommer en kruiden aan toevoegt. Die geven extra smaak en textuur aan het gerecht. Serveer de raita bijvoorbeeld bij een vegetarische curry met spinazie en linzen of bij een rode curry met kip. Naanbrood mag daar natuurlijk bij ontbreken. Raita doet het ook geweldig goed als borrelhapje, vergelijkbaar met tzatziki, of als bijgerecht bij een barbecue.

Ingrediënten

  • 300 gram Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 1 limoen
  • 5 gram koriander
  • 5 gram munt
  • 1 grote teen knoflook
  • zout
  • peper
  • gemalen komijn

Bereiding

  1. Rasp de komkommer boven een kom.
  2. Doe de komkommerrasp in een schone theedoek en wring dit zo goed mogelijk uit boven de gootsteen.
  3. Snijd de koriander, munt en knoflook fijn met een koksmes.
  4. Droog de kom af en vul deze met de uitgewrongen komkommerrasp.
  5. Voeg de yoghurt, koriander, munt en knoflook toe aan de komkommerrasp en meng alles goed door.
  6. Snijd de limoen doormidden en knijp het sap uit boven de kom.
  7. Roer het geheel goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en een snufje gemalen komijn.

Serveer de raita met naanbrood, als bijgerecht bij een currymaaltijd, borrelplank of barbecue.

 

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Raita
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *